WhatsApp verandert en krijgt Snapchat-achtige functies

WhatsApp verandert en krijgt Snapchat-achtige functies
Foto Unsplash

Mark Zuckerberg, de grote baas van Facebook én WhatsApp, bevestigde het nieuws aan WABetaInfo. Samen met WhatsApp-baas Will Cathcart vertelt Zuckerberg dat je straks kan chatten op meerdere apparaten. Eerder kon dit nog niet. Momenteel koppelt WhatsApp namelijk slechts één specifiek telefoonnummer. En dat betekent dat je de applicatie op één apparaat kan gebruiken. Wel is er een ‘web’-versie van WhatsApp, zodat je bijvoorbeeld via de computer ook berichten kan versturen. Maar deze web-versie blijft gekoppeld aan de telefoon. Je krijgt WhatsApp bijvoorbeeld niet op een Ipad.

WhatsApp op meerdere apparaten

Wanneer een gebruiker zich aanmeldt op een WhatsApp-account met een nieuwe telefoon, log je automatisch uit op het oude toestel. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen. Voor mensen die twee telefoons hebben of meerdere apparaten gebruiken, is dit een beetje onhandig.

Maar dat gesjoemel is dus straks voorbij. Volgens Zuckerberg kunnen gebruikers straks maximaal vier apparaten synchroniseren met WhatsApp. De inhoud blijft end-to-end versleuteld. Het bleek een technische uitdaging om dit te realiseren. Want wat als bijvoorbeeld je telefoon leeg is? Kan je dan verder chatten op een ander apparaat? Volgens Zuckerberg is dit straks zonder problemen mogelijk.

Zuckerberg bedacht Snapchat-achtige functie

De naam Snapchat is onder veel mensen al bekend. Sommige Snapchat-gebruikers sturen elkaar iedere dag een foto of korte video en anderen vinden de app alweer ‘verleden tijd’. Toch raakten de grote bazen geïnspireerd door Snapchat. Volgens Zuckerberg komt er een mogelijkheid om berichten te sturen die uiteindelijk verdwijnen. Daarmee wordt volgens hem “de WhatsApp-ervaring kortstondig”. De functie heet straks view once, oftewel ‘één keer bekijken’. Je verstuurt iets en nadat de ontvanger dit heeft gelezen, verdwijnt het bericht.

WhatsApp is wereldwijd een van de populairste applicaties. Wel moest het bedrijf een behoorlijke klap verwerken vanwege een gewijzigd privacybeleid. De makers wilden de app nog meer verweven met Facebook, maar daar waren veel gebruikers het niet mee eens. Daardoor stapten behoorlijk wat mensen over naar concurrenten als Signal en Telegram.