WHAT ABOUT...De energiefactuur? Overwinteren in het zuiden om de energiefactuur te drukken?

De torenhoge energieprijzen doen steeds vaker de vraag rijzen of het de moeite loont om deze winter warmere oorden op te zoeken en zo de energiefactuur te drukken. Metro zocht uit of een overwintering in het zuiden echt voordeliger is voor je portemonnee.

door
Quentin Soenens
Leestijd 3 min.

Volgens De Standaard merkte reisorganisator Tui in september al op dat de vraag naar ‘een klassieke overwintering in het zuiden’ dit jaar 50% hoger lag dan vorig jaar. En toen zaten de energieprijzen nog niet eens aan hun piek.

Prijsvergelijkingssite Pricewise becijferde of je kan besparen op de energiefactuur met een overwintering in het zuiden. In de Nederlandse krant De Telegraaf gaf Pricewise het voorbeeld van twee (Nederlandse) gepensioneerden die van december tot en met februari in het zonnige buitenland verblijven. Het kwam uit op een gemiddelde besparing van 3.500 euro. Vervolgens werd die som naast de kosten voor een appartement, transport en voeding gelegd in Albufeira (Portugal), Torremolinos (Spanje) en Gran Canaria (Spanje). Conclusie: de twee bespaarden zo’n 700 tot 1.400 euro, afhankelijk van de bestemming. Zelfs een verblijf in Hun Hin (Thailand) zou zo’n 1.200 euro goedkoper kunnen zijn. Kanttekening: Pricewise hanteerde de energieprijzen van september 2022, die daarna nog een pak stegen.

Goedkoper leven in het zuiden

De levensduurte ligt in het zuiden van Europa (een pak) lager dan bij ons. Volgens de website Numbeo, die de levensduurte van alle landen met elkaar vergelijkt, is het leven in Spanje gemiddeld 23,17% goedkoper dan in ons land. In Portugal is het zelfs gemiddeld 32% goedkoper. Ook de immomarkt past in dat plaatje: een snelle steekproef op Booking.com leert ons dat je in Tenerife een villa van 500 vierkante meter kunt afhuren voor twee volwassenen met twee slaapkamers, een terras en uitzicht op zee voor minder dan 1.000 euro per maand, in putje winter (periode januari-februari).

Daarnaast geven bepaalde hotels ook een korting voor wie lang verblijft. Reisexpert Johan Lambrechts sprak in Het laatste Nieuws over «een maand overwinteren in Tunesië voor minder dan 750 euro in een all-inclusivehotel». Iets dichter bij huis, aan de Spaanse Costa Blanca (Alicante en Benidorm) en de Costa del Sol (Marbella en Malaga), liggen de goedkoopste prijzen voor een maand op hotel volgens Lambrechts rond de 900 euro. Ook Turkije is een gegeerde winterbestemming, met nog geen 900 euro per persoon voor een maand all-inclusive in een vijfsterrenhotel.

Veel variabelen

Dat klinkt allemaal rooskleurig, maar bij dat scenario zijn er enkele nuances aan te brengen. Ten eerste hangt de vraag of je zal besparen door te overwinteren in het zuiden af van de hoogte van je energiefactuur in België. Is je huis goed geïsoleerd, zal je energiefactuur uiteraard veel minder hoog uitvallen en loont je verblijf aan een Spaanse costa misschien helemaal niet de moeite. Bovendien kan je die factuur nog extra drukken door op kantoor te werken in plaats van thuis. En als je in je zuiderse villa op grote voet leeft, zal de besparingsoefening al helemaal een maat voor niets zijn.

Daarnaast is heel moeilijk om te voorspellen of ons een strenge of zachte winter te wachten staat. Als het kwik hier in januari ruim boven het vriespunt blijft en de verwarming gerust een paar graden lager kan staan, is de verhuisoperatie misschien wel overbodig.

En tot slot: wat met schoolgaande kinderen? Een maand spijbelen is geen optie. En wie geen kinderen heeft, moet ook nog eens het geluk hebben om onbeperkt te mogen telewerken van zijn/haar werkgever.

Berekende gok

Conclusie: of je geld zal besparen door in het zuiden te overwinteren, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Als je geen verplichtingen hebt in eigen land zoals werk, studie of familie, loont het de moeite om de berekening te maken.

Feit is dat de levensduurte in zuiderse landen lager is dan in België, en daarbovenop krijg je een pak meer uren zon. De andere kant van de medaille is dat er tal van onzekere factoren in het spel zijn, zoals de evolutie van de energieprijzen en de wintertemperatuur in België, die van invloed kunnen zijn op je totale besparing. Of het sop de kool waard is, is dan ook altijd een berekende gok.