Warm en tegen fast fashion: Oxfam opent pop-upwinkels voor winterkledij aan drie euro per kilo

Warm en tegen fast fashion: Oxfam opent pop-upwinkels voor winterkledij aan drie euro per kilo
Foto Unsplash

Oxfam, dat jaarlijks 1.200 ton tweedehandskleding inzamelt en sorteert, opende vorig jaar een pop-up in hartje Anderlecht met tweedehandswinterkleding aan een zeer lage prijs. Die had veel succes, maar moest door de lockdown vroegtijdig sluiten. Vanwege van het succes opent dit jaar ook een tweede winkel in Antwerpen, in de Seefhoek.

De winkels zijn een reactie tegen fast fashion. «Na de eerste coronagolf vorig jaar zagen we lange rijen aan grote winkelketens zoals Primark», zegt initiatiefnemer Johannes Eneman. «Wij dachten: wij kunnen goedkopere én kwaliteitsvollere kleding aanbieden.»

Voor de pop-ups gaat Oxfam selectiever te werk dan in de kringwinkels. In totaal verzamelde de organisatie voor de pop-ups 60 ton kleren, onder andere bij inzamelacties met E5.

Geen liefdadigheid

Het initiatief is volgens Eneman absoluut geen liefdadigheid. «We willen de kleding in de winkels heel mooi presenteren, zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze dankbaar moeten zijn, maar gewoon zijn gaan shoppen. Ook mensen die niet krap bij kas zitten, zijn trouwens welkom om mooie tweedehandskleding te komen kopen.»

OCMW’s en armoedeorganisaties kunnen aan verminderd tarief bonnen kopen om aan hun doelpubliek uit te delen. Zo kunnen de meest kwetsbaren zeker aan kleding geraken.

Werkervaring voor mensen in precaire situatie

Behalve goedkope tweedehandswinterkleding aanbieden, geeft Oxfam België op beide locaties ook kansen aan 25 mensen - van wie 90 procent vrouwen - die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, om er een stage te doen. Dat gebeurt in samenwerking met Emino en Groep Intro.

«Zo krijgen de mensen werkervaring, wat hen zal helpen bij toekomstige sollicitaties», zegt Eneman. «De pop-ups zijn winkels voor en door mensen in een precaire situatie. We beschouwen ze als een ontmoetingsplek waar verschillende organisaties met elkaar samenwerken. Samen staan we sterker in onze gemeenschappelijke strijd tegen ongelijkheid.»

De pop-up in Anderlecht is open tot en met 17 december. De winkel in Antwerpen blijft open tot en met 24 december.