Voorbereiden op de feestdagen doe je met deze tips

Voorbereiden op de feestdagen doe je met deze tips
Foto Pexels

Ook wanneer je de feestdagen iets minder uitgebreid viert, is het fijn om je er een beetje op voor te kunnen bereiden op een maand vol activiteiten en drukte. Met de tips in dit artikel kom je hopelijk al een heel eind. Laat december maar beginnen!

Plan je dagen vol, maar niet te vol

Je kent het vast wel: de decemberdrukte. Voordat je het weet, heb je je hele agenda volgepland met sociale activiteiten zoals etentjes en borrels en dat naast je dagelijkse dingen zoals werk, kinderen en sport. Hoe gezellig dat ook is, het is aan te raden om je dagen niet volledig vol te plannen.

Zorg ook nog voor een beetje tijd voor jezelf om tussendoor op te kunnen laden. Zo'n volle agenda is voor veel mensen dé reden om niet zoveel zin te hebben in de feestdagen. Zorg je echter ook een beetje goed voor jezelf dan zul je zien dat deze drukte in december prima vol te houden is. Een betere voorbereiding kun je bijna niet hebben.

Feestelijk eten voorbereiden: wat ga je doen?

Daarbij draaien de feestdagen niet alleen om gezelligheid, maar natuurlijk ook om overheerlijk eten. Misschien vier je Kerstmis samen met familie of alleen met je partner of met vrienden. Het is hoe dan ook aan te raden om iets lekkers op tafel te zetten. Dit kan van alles zijn, maar beslis vooraf al wat het gaat worden. Willen jullie gourmetten of ga je de sterren van de hemel koken?

Of misschien heb je wel gewoon zin om iets te bestellen of om lekker uiteten te gaan. De feestdagen worden door iedereen anders ingevuld, maar hebben één ding gemeen; er moet iets worden gekocht of besteld. Bedenk dit op tijd, omdat winkels en restaurants het heel druk hebben in december. Met de juiste voorbereiding weet je zeker dat je lekker kunt eten.

Maak een verlanglijstje voor de feestdagen

Grote kans dat jullie tijdens Sinterklaas of Kerstmis cadeautjes aan elkaar willen geven. Dit is zeker geen must, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen toch íets willen doen tijdens de feestdagen om de traditie een beetje voort te zetten. Om te voorkomen dat je allerlei prullaria ontvangt, kan het geen kwaad om een verlanglijstje te maken. En nee: dat is echt niet alleen voor kinderen bedoeld.

Er zijn vast wel wat producten die je nodig hebt of waar je blij van wordt. Ga er daarom eens even voor zitten en stel een verlanglijstje samen; laat anderen in de familie of vriendengroep dit ook doen. Op die manier draag je een steentje bij aan een betere wereld omdat je geen onnodige cadeaus koopt en ontvangt en zo krijgt iedereen waar hij of zij blij van wordt. De ideale combinatie toch?

Probeer een ritme aan te houden - ook in december

Waar we het eerder al hadden over het niet al te vol plannen van je agenda in de drukke decembermaand is het ook fijn om een beetje een ritme aan te houden. De dagen in december, en dan met name rond de kerstdagen, zijn altijd een beetje vreemd. Je hebt een paar vrije dagen, er is feest en er wordt een nieuw jaar ingeluid.

Daar komt bij veel mensen vaak alcohol en minder slaap kijken. Probeer desondanks tóch om een beetje een ritme te hebben om je lichamelijk en geestelijk zo goed mogelijk te voelen. Ga bijvoorbeeld rond dezelfde tijd naar en uit bed, beweeg regelmatig en eet tussendoor gezond en gevarieerd.

Feestje organiseren met Kerstmis of Oud en Nieuw?

Ben je van plan om een te gek feest te organiseren met Kerstmis of Oud en Nieuw? Pak dan lekker uit en begin op tijd met de voorbereiding. Denk aan een leuk thema zoals glitter and glamour of gala. Tijdens de feestdagen dragen de meeste mensen sowieso al nette, stijlvolle én feestelijke kleding, dus is zo'n thema helemaal geschikt. Net als bij het eten geldt: begin vroeg met het voorbereiden van zo'n feest zodat je alles in huis kunt halen.

Wat ook leuk is, is een diner in volledige weelde. Zorg voor een fancy etentje en laat de gasten (en jezelf) in nette kleding komen. Denk aan een lange galajurk voor vrouwen met chique schoenen en mooie sieraden. Mannen komen in een volledig pak, een rokkostuum of een nette broek met een mooi overhemd - een spetterende manier om het jaar af te sluiten!