Toxische masculiniteit veroorzaakt dodelijke auto-ongevallen, aldus Frans reclamespotje (video)

Een Franse campagne voor verkeersveiligheid legt een link tussen auto-ongelukken en toxische masculiniteit, mannelijke gedragingen die schadelijk zijn voor de maatschappij en henzelf. De opvallende reclamevideo toont hoe een vader bij de geboorte zijn zoon behoedt voor machogedrag. «Snelheid, alcohol, drugs, vermoeidheid...wat als we mannelijkheid aan het rijtje moeten toevoegen», vraagt het spotje.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De cijfers in Frankrijk zijn hoe dan ook opvallend. In Frankrijk waren 78% van alle verkeersdoden in 2022 mannen. Bij mannen tussen de 18 en 24 jaar is dat 88%. 84% van de mensen van wie vermoed wordt dat ze een verkeersongeluk veroorzaakt hebben, zijn mannen. Van alle bestuurders die betrokken raakten in een ongeval veroorzaakt door drankmisbruik, waren 93% mannen.

Stereotypen in vraag stellen

In het reclamespotje worden mannen voorgesteld als gevoelige wezens. Ze worden getoond bij de geboorte van hun zoon. Eén man praat tegen zijn zoon: «Vanaf je 49 centimeters, beschrijf de man die je wil zijn. Een gevoelige man, een man die huilt, een man die een hart heeft.» De video stelt het machogedrag van mannen in vraag, en toont een alternatief. «Wees de man die u wil zijn, maar wees wel een levende man», besluit de campagne.

In een persbericht wordt de video verder toegelicht. «Stereotypen houden ideeën in stand dat mannen, in tegenstelling tot vrouwen, van nature gezien goede chauffeurs zijn. Ironisch genoeg zorgt dat ervoor dat buitensporige snelheid, gevaarlijk inhalen en dronken kunnen rijden achter het stuur gezien worden als mannelijke rijvaardigheden.»

Niet stigmatiserend

Volgens Florence Guillaume, de interministeriële afgevaardigde voor verkeersveiligheid in Frankrijk, wil de campagne mannen niet stigmatiseren of de schuld geven: «We willen mensen aansporen om hun gedrag onder de loep te nemen.»

Het aantal mannen dat sterft op de baan is een groot probleem, benadrukt Guillaume. «Maar het betekent niet dat alle mannen slechte chauffeurs zijn – integendeel.»