Tijdens de feestperiode verspillen we meer voedsel dan ooit

Tijdens de feestperiode verspillen we meer voedsel dan ooit
Foto Unsplash

Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen? Ruim een op de twee Belgen (57%) organiseert één of meerdere etentjes bij hem of haar thuis. Iets meer dan de helft (53%) schuift op zijn beurt dan weer bij iemand anders thuis de voeten onder tafel terwijl 17% in de feestperiode op restaurant gaat.

Van wie thuis een feest organiseert, zegt een ruime meerderheid (70%) goed te kunnen inschatten hoeveel de gasten zullen eten. Toch zijn de porties (te) royaal tijdens de feestdagen: ruim vier op de vijf gastheren en -vrouwen (83%) kopen (veel) meer eten dan hun gasten op kunnen. «Stel je voor dat iemand met honger naar huis gaat!» Het gevolg: ze hebben gemiddeld zo’n vijfde (19%) van de feestmaaltijd over en 43% blijft achter met een koelkast die bomvol zit.

2 op de 3 Belgen eten nog dagenlang van hun kerstmenu

Gelukkig zegt slechts een minderheid van de gastheren en -vrouwen (13%) dat ze de restjes na de feestdagen in de vuilbak of de compostbak zullen kieperen. Ruim acht op de tien (85%) verorberen de overschot later nog. Twee op de drie Belgen (66%) genieten er zelfs nog dagenlang van. Iets meer dan de helft (52%) vriest restjes in en 41% geeft ze mee aan de gasten.

Wat doe je met het eten dat je over hebt na een feestmaaltijd?

- Ik eet het later op (85%).

- Ik vries het in (52%).

- Ik geef het mee aan mijn gasten (41%).

- Ik verwerk het in nieuwe gerechten (34%).

- Ik geef het aan mijn huisdier (16%).

- Ik gooi het weg (13%).

Restjes mee naar huis?

«Wil je wat restjes mee naar huis?» Bijna vier op de tien Belgen (39%) krijgen telkens deze vraag van de gastheer of -vrouw. Terwijl bijna de helft van de Belgen (46%) volmondig ja antwoordt op deze vraag, vindt ruim een kwart (28%) dit niet leuk terwijl bijna evenveel Belgen er eerder gelaten op reageren (26%).