STUDIE. Leven vrouwen dan toch niet per se langer dan mannen?

STUDIE. Leven vrouwen dan toch niet per se langer dan mannen?
ARTERRA / M. van der MEer

Het Deense onderzoek haalt het algemene geloof onderuit dat vrouwen langer leven dan mannen. Ze analyseerden data over levensverwachting van over de hele wereld over een periode van bijna tweehonderd jaar. Hun conclusie? Er is een grote waarschijnlijkheid dat mannen langer leven dan vrouwen, zeker mannen die getrouwd zijn of hoogopgeleid. Hun resultaten werden gepubliceerd in het vaktijdschrift BMJ Open Journal.

De Deense onderzoekers stellen namelijk dat de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen als maatstaf nemen mogelijk te simplistisch is. Er is namelijk een verschil tussen levensverwachting, hoe lang mannen en vrouwen gemiddeld leven, en levensduur, het aantal jaren dat iemand geleefd heeft.

Diploma

Ze berekenden dat ongeveer 25% à 50% van de mannen langer leeft dan vrouwen. Vooral hoogopgeleide mannen of mannen die getrouwd zijn, leven langer dan ongehuwde vrouwen of vrouwen zonder middelbaar diploma.

«Hoewel de levensverwachting van mannen over het algemeen lager is dan die van vrouwen, en het sterftecijfer van mannen op alle leeftijden groter is, hebben mannen een aanzienlijke kans om langer te leven dan vrouwen», besluiten ze.

De onderzoekers denken dat het interessant zou zijn om op een meer genuanceerde manier naar levensverwachting te kijken en bijvoorbeeld de levensduur van mannen en vrouwen in verschillende landen te onderzoeken.