STUDIE. «Acht glazen water per dag drinken, is te veel voor de gemiddelde mens»

STUDIE. «Acht glazen water per dag drinken, is te veel voor de gemiddelde mens»
Foto Pexels

In de studie werd de waterinname bijgehouden bij 5.604 mensen van 8 dagen tot 96 jaar oud, uit 23 landen. In de studie moesten mensen een glas water drinken. In het ene glas zaten er gewone waterstofatomen, in een ander glas waren sommige van de waterstofatomen vervangen door deuterium, een stabiele isotoop van waterstof. Via die extra deuterium konden de wetenschappers achterhalen hoe snel het water in het lichaam omgezet werd. Wat bleek? Vooral atleten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en mensen die in een warm en vochtig klimaat leven of op hoogte leven hadden een hogere omzetsnelheid. Dat wil zeggen dat zij meer water moesten drinken. Ook jongere mensen hadden over het algemeen meer nood aan water dan oudere mensen.

Water in voedsel

Uit de studie bleek dat de meeste mensen eigenlijk slechts anderhalve liter à 1,8 liter moesten drinken per dag. «Voor de meeste mensen zal acht glazen water per dag te veel zijn. Dat ‘one-size-fits-all’-advies strookt ook niet met onze data», zegt coauteur professor John Speakman. «De meeste wetenschappers hebben eigenlijk geen idee waar die aanbeveling om twee liter te drinken vandaag komt», zegt Yosuke Yamada, een van de onderzoekers, aan the Guardian.

Een van de problemen is bijvoorbeeld dat voedsel, dat vaak water bevat, niet werd meegenomen in de berekeningen: «Als je gewoon brood, spek en eieren eet zal je niet veel water uit je voedsel halen, maar als je vlees, groenten, vis, pasta en rijst eet kan je zo’n 50% van je waternoden uit voedsel halen», besluit Yamada.

Verspilling

De auteurs benadrukken dat het geen kwaad kan allicht om een beetje te veel water te drinken, maar dat drinkwater wel een maatschappelijke kost heeft. «Als 40 miljoen volwassenen in het Verenigd Koninkrijk die richtlijn van twee liter per dag volgen, drinken zij dagelijks een halve liter aan proper water te veel. Dat zorgt voor een verspilling van zo’n 20 miljoen liter water per dag.»