Snoepers! Deze provincie telt het meeste aantal frituren per inwoner

Snoepers! Deze provincie telt het meeste aantal frituren per inwoner
Belga / H. Kaghat

En wat blijkt? Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals ‘goesting’, ‘lekker’, ‘gemakkelijk’, ‘gezellig’, ‘traditie’ en ‘volks’. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals ‘nostalgie’, ‘traditie’, ‘volks’ en ‘trots’ immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals ‘goesting’, ‘onweerstaanbaar’ en ‘zondigen’. Enkel het zien van frietjes van de frituur brengt dus best wat teweeg bij de Vlaming: naast goesting in een heerlijk frietje ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Wie houdt het meest van frieten?

Dat de Vlaming van zijn frietjes houdt is dus een uitgemaakte zaak. Maar in welke provincie vinden we nu het meeste aantal frituren in Vlaanderen? Antwerpen heeft met 28% het hoogste aantal frituren van alle Vlaamse provincies. Vlaams Brabant dan weer het minste met 13%. West-Vlaanderen is goed voor een vijfde van alle Vlaamse frituren (20%), en Oost-Vlaanderen neemt 22% voor zijn rekening. Limburg landt op 17%.

Hoewel Antwerpen in absolute cijfers de meeste frituren heeft, zijn het de Limburgers die het hoogste aantal frituren per inwoner hebben (0,5 per 1000 inwoners, 0,4 per 1000 inwoners in Antwerpen). Vlaams-Brabant heeft niet enkel het minst aantal frituren van alle Vlaamse provincies, maar ook het laagste aantal frituren per inwoner (0,3 per 1000 inwoners).

Enkele vettige weetjes

Wist je dat ...

... 96% van de West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.

... in Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) frietjes veruit het vaakst gegeten worden uit een kartonnen bakje? In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.

… een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?

… vrouwen (61%) vaker frieten met hun handen eten dan mannen (53%)?

… 80% van de Belgen vindt dat onze frietjes uniek zijn in de wereld?

… 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?

… 68% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?

mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?

... 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?