Plantentuin Meise opent nieuwe ‘Eilandtuin’

Plantentuin Meise opent nieuwe ‘Eilandtuin’
Facebook / Plantentuin Meise

Het is in de grote vijver waaraan ook het bekende Kasteel van Boechout van de Plantentuin ligt dat een eiland werd omgevormd tot de Eilandtuin. «De plek is ideaal om een nieuwe botanische collectie op te huisvesten», klinkt het bij de Plantentuin.

De Plantentuin ging op zoek naar een ontwerp dat de nieuwe collectie op een verfrissende en interessante manier kon tentoonstellen. Zo kwamen ze terecht bij het ontwerp van Gijs Van Vaerenbergh en Atelier Arne Deruyter.

Betonnen platform

Allereerst werd een 400 meter lang, meanderend, betonnen platform gestort doorheen het bestaande eiland. Op diverse plaatsen werd daarna aarde afgegraven en weer opgehoogd. Zo kon het water binnendringen op verschillende plekken in het oorspronkelijk eiland. Uiteindelijk werd het eiland omgevormd tot een groep van diverse eilanden. De betonnen constructie is, door het afgraven van de aarde, los van de grond gekomen: daardoor veranderde de wandeling in een zwevende route ‘boven’ de verschillende watertuinen.

Intussen zijn al enkele plantensoorten op de Eilandtuin aangeplant, zoals de watercipres, moerascipres en slangenden. Volgend plantseizoen volgen er nog meer soorten, totdat er ruim 400 soorten aanwezig zullen zijn.

De werken om de Eilandtuin vorm te geven zijn in juni vorig jaar gestart en hebben tot mei dit jaar geduurd. In totaal bedroeg de kostprijs 1,2 miljoen euro.