Pendelaar Heleen: "Problemen doodzwijgen lost niets op"

Pendelaar Heleen: "Problemen doodzwijgen lost niets op"

ZICHT

Esthetiek is voor mij heel belangrijk, ik kan ontzettend genieten van mooie dingen. Als ik bijvoorbeeld op citytrip ga naar Londen of Parijs, dan neem ik uitgebreid de tijd om de plaatselijke bevolking te observeren. Als er een koppeltje passeert, zal ik hun outfits analyseren en kijken hoe ze met elkaar omgaan. Soms betrap ik mezelf erop dat ik mezelf met anderen ga vergelijken, maar gelukkig heeft me dat ook doen beseffen dat een lach op zich al voldoende is om er goed uit te zien.

GEHOOR

Ik houd van meeuwengeluiden. Dat besefte ik echter pas toen mijn vriend het opmerkte. Als monteur is hij vaak op zoek naar klanken, maar zelf woont hij in Limburg. Hij was door het dolle heen toen hij de vogels bij ons op de hoek in Knokke-Heist ontdekte. (lacht) Verder kan ik ook genieten van klassieke muziek. Mijn favoriete stuk is ‘De vier seizoenen' van Vivaldi, daar kan ik naar blijven luisteren. Er is heel lang nagedacht over hoe alle kleine elementen in het stuk samenkomen tot één mooi geheel. Een groot contrast met de moderne muziek, die simpeler en sneller gemaakt wordt.

SMAAK/SPRAAK

Dankzij mijn relatie heb ik geleerd hoe belangrijk het is om duidelijk te communiceren. In het begin was dat niet evident en had ik de neiging om ergernissen of problemen snel onder de mat te vegen uit angst voor de confrontatie. Maar iets doodzwijgen lost het probleem natuurlijk niet op. Door te praten leer je elkaar net beter kennen. Toch durf ik er weleens iets uit te flappen, of beledig ik onbewust mensen. Vooral thuis wil het er in zo'n geval weleens tegenzitten.

GEUR

Hoewel ik heel slecht ben in het kiezen van parfums, draag ik het heel graag. Een tijdje geleden heb ik besloten om alle make-up die op dieren getest is uit mijn kast te bannen, maar voor één geurtje zou ik graag een uitzondering maken: het vanilleparfum van Benefit Cosmetics. Wanneer ik die geur draag, dan merken mensen het op zodra ik de kamer binnenkom. “He, het ruikt hier naar versgebakken wafels”, klinkt het dan. Jammer genoeg is die geur intussen uit de handel gehaald. Ik moet dus op zoek naar een diervriendelijke vervanger.

TAST

Knuffels zijn voor mij van levensbelang. Ik heb het heel moeilijk wanneer ik één of twee weken lang door niemand geknuffeld wordt. Die affectie is voor mij echt onmisbaar. Elke gelegenheid is goed genoeg om mijn vrienden of mijn familie eens goed vast te pakken. Ook met onbekenden word ik gemakkelijk familiair. Wanneer ik iemand twee keer ontmoet heb, geef ik die persoon een kus als begroeting. Dat heeft mij in mijn vriendenkring de bijnaam ‘de kusmadam' opgeleverd.

ZESDE ZINTUIG

Het is voor mij gemakkelijk om me in anderen te verplaatsen. Wanneer iemand in een winkel of op straat onvriendelijk is, ga ik er niet meteen vanuit dat die houding iets met mij te maken heeft. De kans is veel groter dat hij of zij met het verkeerde been is opgestaan. Dat maakt het gemakkelijker om dat gedrag te relativeren. Ook in mijn relatie helpt het om empathisch te zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld zelden chips in huis, terwijl mijn vriend er verknocht aan is. Wanneer ik dan bedenk hoe hard ik mijn muesli en mijn fruit mis bij hem, dan snap ik meteen waarom die chips voor hem zo belangrijk zijn.

Tekst en foto Mare Hotterbeekx