Overmatig windjes laten kan teken zijn van depressie

Overmatig windjes laten kan teken zijn van depressie
Foto Unsplash

Over het algemeen is winderigheid niet de aangenaamste ervaring: eentje kan soms wel voor de nodige ontlading zorgen, maar als er zich echt darmklachten voordoen, zijn de geuren en geluiden niet echt om van te genieten. Ook het gevoel in de buik dat erbij komt kijken, zorgt niet bepaald voor een vrolijke sfeer.

Amerikaanse en Franse onderzoekers gaan evenwel nog een stapje verder: uit hun onderzoek zou blijken dat er een verband is tussen extreme winderigheid en depressie. Ze spraken voor het eerst over hun bevindingen tijdens de ‘United European Gastroenterology Week’.

Te veel gasproblemen

Het Amerikaanse ‘Rome Foundation Research Institute’ werkte samen met ‘Danone Nutricia Research’ in Frankrijk om te onderzoeken hoe vaak en hoe veel mensen last hadden van «gasgerelateerde problemen». Daarvoor onderzochten ze bij 6.000 volwassenen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Mexico niet alleen of ze last hadden van flatulentie en een opgeblazen gevoel, maar ook hoe ze zich mentaal voelden.

Wat bleek? 81% van de deelnemers liet er dagelijks eentje vliegen, en 60% had last van knorrende geluidjes in de buik. Maar wie dagelijks verschillende gasproblemen had (boeren, winden, opgeblazen gevoel), had ook vaker last van stress en depressie.

Onderzoek nog te bevestigen

Op die manier besloten de onderzoekers dat er een verband zou kunnen zijn tussen beide kwalen. Het onderzoek moet wel nog peerreviews krijgen en is nog niet gepubliceerd. Ondanks dat ook andere onderzoeken al eerder een connectie zagen tussen de darmflora en depressie is het nog te vroeg om aan je winderige vriend te vragen of alles wel goed gaat, hoewel dat natuurlijk nooit kwaad kan.