Onze journalist ging op verkenning in het prachtige Noorwegen

Onze journalist ging op verkenning in het prachtige Noorwegen

Alesund bezoeken

Noorwegen heeft als toeristische bestemming vooral een overdaad aan natuurpracht te bieden, maar Alesund is beslist ook een bezoekje waard. Dit gezellige havenstadje is gebouwd op drie verschillende eilanden en ligt middenin het noordelijke deel van het fjordengebied. Alesund is vooral bekend vanwege de vele gebouwen in Art Nouveau-stijl. Die werden aan het begin van de twintigste eeuw opgetrokken nadat een grote brand alle houten huizen in vlammen deed opgaan. Een absolute aanrader is het uitzicht vanop de berg Aksla, die over de stad uittorent. Vanuit het stadspark moet je er wel een trap met 418 treden voor trotseren, maar het loont meer dan de moeite.

www.visitalesund.com

Kajakken tussen de fjorden

De beste manier om de imposante Noorse fjorden in al hun pracht te bewonderen is door ertussen te varen. Dat kan per boot, maar nog veel leuker is om een kajak te huren. Vanuit het dorpje Valdall vertrekken dagelijks tochten, al dan niet begeleid. Je hebt de keuze tussen één- of tweepersoonskajaks. Je hebt geen ervaring nodig en ook jonge kinderen (vanaf 5 jaar) zijn welkom. Wie kajakken te rustig vindt en echt gebrand is op een adrenalineboost kan in de buurt ook terecht om te raften, te klimmen of voor canyoning.

www.valldal.no

Wandelen in Innerdalen

Aan natuurreservaten geen gebrek in Noorwegen, maar dat van Innerdalen is het oudste van het land. De vallei strekt zich uit tussen de bergen van de Trollheimen-keten, met toppen tussen de 1.500 en de 1.850 meter. Het natuurgebied zelf kan je enkel te voet betreden. Vanop de parking is het een uur wandelen in een ‘Lord of the Rings'-achtige setting tot je een van de tweede wandelaarshutten tegenkomt: Innerdal Turisthytte of Renndølsetra. De voorzieningen ter plaatse zijn basic: stapelbedden en een gemeenschappelijke badkamer. Je doet er wel goed aan om op voorhand te reserveren, aangezien de plaatsen beperkt zijn. Vanuit beide hutten vertrekken verschillende wandelingen.

www.dnt.no

De Trollenroute verkennen

Als je met de wagen in het noordwesten van Noorwegen bent, kan je Trollstigen (ofwel de Trollenroute) nemen. Deze toeristische route van 104 kilometer lang werd geopend in 1936 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest drukbezochte attracties van het land. Naast het prachtige landschap lokken vooral de elf haardspeldbochten die elkaar in sneltempo opvolgen elk jaar veel kijklustigen. Zij troepen samen in Trollstigheim, een bezoekerscentrum waar een uitkijkplatform gebouwd werd. Je hebt er niet alleen een royaal zicht op de weg, maar ook op de omliggende watervallen. Trollstigen is door het slechte weer wel alleen geopend in de zomermaanden.

www.visitnorway.nl

Het noorderlicht bewonderen

Bij heel wat liefhebbers van Scandinavië staat het noorderlicht - aurora borealis voor de slimmeriken – helemaal bovenaan het verlanglijstje. Jammer genoeg krijg je dit indrukwekkende schouwspel niet op bestelling, al hoef je heus niet tot aan de Noordpool te gaan om er een glimp van op te vangen. In de streek rond Alesund kan je met wat geluk ook het noorderlicht zien. Je maakt het meeste kans in de herfst en de winter, wanneer de dagen kort zijn en er dus veel duisternis is. Wij raden Hjørundfjord aan, een van de grootste fjorden van Noorwegen die bekendstaat als een goede plaats om het poollicht te spotten.

Maarten Joossens