Onze journalist ging op citytrip naar King's Cross, het nieuwe hart van Londen

Onze journalist ging op citytrip naar King's Cross, het nieuwe hart van Londen

Het neogotische station van St. Pancras is nog altijd een van de mooiste overblijfselen uit het victoriaanse Londen. Met zijn imposante staalconstructie en rode bakstenen muren domineert het King's Cross. “Nochtans was dit 15 jaar geleden een rosse buurt”, vertelt Bérénice Decharneux. “Tot Eurostar verhuisde van Waterloo naar hier.”

Het voormalige goederenstation werd gerenoveerd en verwelkomt nu elke dag een twaalftal ritten van de hogesnelheidstrein die sinds 2007 Brussel op amper twee uur met de Britse hoofdstad verbindt. De brede, heldere gangen hebben meer weg van een shoppingmall dan van een sombere stationshal. “Het is een echte ontmoetingsplaats geworden”, zegt onze gids aan een tafeltje van Searcy's, de “langste champagnebar ter wereld”.

De poorten van Swinging London

Eén detail spreekt boekdelen over de missie van deze plek: “Er is een parking voorzien voor fietsen, maar niet voor auto's”, benadrukt de woordvoerster van Eurostar, terwijl ze de verdiensten van de “best bereikbare wijk van Londen” aanprijst. Het metrostation hier geeft toegang tot de meeste lijnen die je naar alle must sees van de stad brengen (zie kader).

Vlakbij het station ligt nog een ander architecturaal pareltje: het vijfsterrenhotel St. Pancras Renaissance, met zijn mix van traditie en moderniteit. Het is al even indrukwekkend als de auto's die voor de deur staan geparkeerd. Op zoek naar een logeerplekje dat iets meer op mensenmaat is én je portefeuille minder pijn doet? Het Great Northern Hotel is een kwaliteitsvol adresje, op enkele meters van het station. Elke verdieping is uitgerust met een kitchenette vol lekkers en de kamers zijn gelegen boven een überhippe cocktailbar en het restaurant ‘Plum + Spilt Milk' van sterrenchef Mark Sargeant. Mis vooral het ontbijt niet!

Andere lekkere adresjes in de buurt zijn Grain Store voor vegetariërs en German Gymnasium, dat een creatieve keuken voorstelt in het gebouw waar de Duitse atleten verbleven tijdens de allereerste Olympische Spelen in Londen in 1866. Wie zei er ook alweer dat Groot-Brittannië alleen maar vettige fish & chips in de aanbieding heeft?

Praktisch

De makkelijkste manier om King's Cross te bereiken, is zonder twijfel de Eurostar. Die vertrekt en komt aan in het hart van de wijk, in het internationale station St. Pancras. Enkele voordelen: check-in tot 30 minuten voor vertrek (en zelfs 10 in Business Premier, met lounges in het station en menu's van chef Raymond Blanc), gratis ticket voor kinderen tot 4 jaar, geen gewichtslimiet voor je bagage en een ontspannende rit van twee uur vanuit Brussel-Zuid, zonder files of parkeerproblemen… Reken op € 78 tot € 285 heen en terug (afhankelijk van de klasse). Op vertoon van je treinbiljet krijg je trouwens twee tickets voor de prijs van één in een van de negen grootste musea van Londen.

www.eurostar.com

Door Jerôme Rombaux