Ons zaad gaat er pijlsnel op achteruit

Een nieuwe studie waarschuwt dat de gemiddelde spermaconcentratie sinds 1973 met 51,6% gedaald is. Dat kan leiden tot wereldwijde vruchtbaarheidsproblemen. Dat zegt een Israëlische studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Human Reproduction Update, op basis van 153 mannen. Ook de totale spermahoeveelheid daalde met 62,3%.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het gaat slecht met ons zaad. Ee nieuwe studie schrijft dat de spermaconcentratie, het aantal zaadcellen per gemiddelde ejaculatie, er pijlsnel op achteruit gaat. Dezelfde wetenschappers losten al in 2017 een onderzoek waaruit bleek dat de spermaconcentratie op veertig jaar gehalveerd was. Toen namen ze evenwel enkel data op van westerse mannen uit Europa, Noord-Amerika en Australië.

De nieuwe studie ging evenwel verder. Ze namen data op van mannen uit 53 landen, en konden ook meer recente data meenemen van tussen 2014 en 2019. Wat bleek? De spermaconcentratie gaat overal ter wereld er op achteruit, en de snelheid waarmee die daalt gaat er alleen maar op vooruit.

Snelle, steile daling

De wetenschappers schrijven dat de gemiddelde spermaconcentratie tussen 1973 en 2018 daalde van 101,2 miljoen per milliliter naar 49 miljoen per milliliter. Dat is een daling van 51,6%. De gemiddelde spermaconcentratie zou zo’n 1,16% per jaar dalen. Vanaf 2000 zet die daling zich evenwel nog sneller in: vanaf dan nam de concentratie ieder jaar met 2,64% af. De studie spreekt enkel over spermaconcentratie, niet over de kwaliteit.

Eerdere studies gaven al aan dat de vruchtbaarheid van mannen in gevaar komt als de spermaconcentratie lager ligt dan 40 miljoen zaadcellen per milliliter. Aan het tempo dat de concentratie nu afneemt, zal het wereldwijde gemiddelde over tien jaar op die 40 miljoen zaadcellen liggen schatten de onderzoekers.

Kanarie in de koolmijn

De wetenschappers maken zich zorgen over de reproductie van de mensheid. «Onze resultaten zijn als een kanarie in een koolmijn. We hebben een ernstig probleem dat de overlevingskansen van de mensheid in gevaar brengt, als we het niet aanpakken. We roepen dringend op tot globale actie om een meer gezonde omgeving te creëren en de blootstellingen en gedragingen te verminderen die onze voortplanting bedreigen», zegt professor Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem aan The Times of Israel.