OH NEE! De koffiereserves waren zelden zo laag

Als jij net als wij niet zonder je kopje koffie in de ochtend kan, komen we vandaag met slecht nieuws. Een combinatie van verschillende omstandigheden zorgt er namelijk voor dat de mondiale koffiereserves zelden zo laag waren. En dat laat zich onder andere voelen in je portefeuille.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Volgens een rapport van ICE Futures is er wereldwijd nog een reserve van 64.864.000 kilogram - dat lijkt misschien een hoop, maar dat is het niet. Sinds het jaar 2000 waren de koffiereserves nog nooit zo laag als in 2021. En dat heeft verschillende oorzaken.

Verschillende problemen

Ten eerste krijgt Zuid-Amerika, wereldwijd één van de belangrijkste koffieregio’s, momenteel te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. Vooral de aanhoudende vriestemperaturen zijn ongezien en hebben daardoor dus ook een ongeziene impact. Ten tweede zijn er door de coronacrisis erg veel problemen wat betreft het internationale transport. Er is niet alleen een gebrek aan containers, maar bovendien krijgen producenten ook te maken met bestellingsannulaties waardoor ze minder exporten voorzien.

En dat zorgt voor een prijsstijging. Gemiddeld zou de prijs van een kopje kwaliteitskoffie met 3% gestegen zijn de afgelopen maanden, voor basismerken gaat het zelfs om 8%. «Die prijs wordt verantwoord door het beperkte aanbod door een kleinere oogst in Brazilië en leveringsproblemen door de pandemie», aldus Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank, aan de Franse krant Figaro. De prijsstijging voel je trouwens niet alleen wanneer je koffie koopt om thuis te zetten, maar ook bij de grotere (en kleinere) koffiebars. Starbucks zou weldra bijvoorbeeld een derde prijsstijging doorvoeren sinds enkele maanden.