Muziek zou net zo goed zijn voor je mentale gezondheid als sporten

Muziek zou net zo goed zijn voor je mentale gezondheid als sporten
Foto Pexels

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association Network Open. Op basis van 26 onderzoeken in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten suggereren onderzoekers nu dat muziek een significante boost geeft aan je mentaal welzijn. Zeven studies hadden betrekking op muziektherapie, tien op het effect van muziek beluisteren, acht studies op het effect van zingen en één studie analyseerde het effect van gospelmuziek.

Sport

Op basis daarvan suggereren de onderzoekers dat «muzikale interventies gelinkt zijn met betekenisvolle vooruitgang op vlak van welzijn.» Ze vermoeden zelfs dat de effecten van muziek gelijkaardig zijn als die van gewichtsverlies en sport.

Om echt muziek te kunnen voorschrijven en te bekijken in welke scenario’s welke hoeveelheid muziek nuttig kan zijn, is er nog meer onderzoek nodig. Er zou nog heel wat variatie zitten in de effecten van muziek tussen verschillende individuen onderling. Tot dat moment kan het in ieder geval geen kwaad om Taylor Swift mee te kwelen of de Foo Fighters mee te brullen ten voordele van je algeheel welzijn.