Move over Scandi: Japandi neemt de designwereld over

Het Scandinavisch minimalisme neemt al jarenlang onze kleerkast en ons interieur over. Anno 2022 spieken we voor onze designkeuzes ook buiten de grenzen van Europa, meer specifiek: Japan. ‘Japandi’, de combinatie van Scandinavisch minimalisme en traditioneel Japan, is de interieurtrend voor wie wat meer natuurlijke imperfecties in zijn sober interieur wil.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In precoronatijden was ‘hygge’ al wat de klok sloeg: een interieur dat gezelligheid, huiselijkheid en warmte uitstraalt. In 2020, wanneer de coronacrisis in alle hevigheid toesloeg, ontdekten interieurbloggers stilaan dat ook de Japanse stijl diezelfde nood aan huiselijkheid en minimalisme heeft. Beide stijlen incorporeren natuurlijke elementen in een nette omgeving zonder al te veel rommel. Zo ontstond Japandi, een interieurtrend die zich steeds meer infiltreert in onze woonmakers.

Wabi-sabi

Japandi legt evenwel andere accenten dan de scanditrend. De belangrijkste toevoeging van Japandi is het principe van ‘wabi-sabi’, een mindset waarin imperfecties net gevierd worden in plaats van weggemoffeld. Die imperfecties uiten zich bijvoorbeeld in planten die wat ruwer zijn, in natuurlijke materialen zoals hout waarin variaties waarneembaar zijn of in handgemaakt keramiek. ‘Japandi’ behoeft geen klinische orde. In dit interieur mogen de decoraties wat morsig zijn, zolang het maar minimalistisch blijft.

Want net zoals in scandi, leeft Japandi volgens het principe ‘less is more’. Net zoals Marie Kondo ontdoe je je van overbodige rommel, en etaleer je enkel de minimale benodigdheden om je woning gezellig te houden. De meubelstukken die je overhoudt in je interieur zijn bij voorkeur modern of handgemaakt, opnieuw een knipoog naar het ‘wabi-sabi’-idee. Dat minimalisme keert ook terug het kleurenpalet. Japandi leent de witte en grijze kleuren van de scanditrend, maar zal ook meer aardetinten verwerken in zijn interieur. Denk aan bruin, olijfgroen of roestig oranje. Tot slot verkiest Japandi ook natuurlijk materiaal. Plastic is uit den boze. Ga in plaats daarvan voor hout, steen, wol of beton.