Mode op z'n Belgisch!

Mode op z'n Belgisch!

© Photo: Ronald Stoops 1995

De expo ‘The Belgians - An Unexpected Fashion Story' zet de komende maand het werk van een honderdtal Belgische designer in de spotlights. Metro kreeg een rondleiding van Didier Vervaeren, de curator van dienst.

Het idee

«Ik wou geen retrospectieve. En het is al evenmin een beredeneerde catalogus geworden. Ik vond het belangrijk om de Belgische mode in de kijker te zetten, samen met de ontwerpers die ze hebben uitgevonden en vormgegeven, en ervoor gezorgd hebben dat de nieuwe generaties vandaag nog altijd die reputatie voortzetten. Het is een tentoonstelling voor het grote publiek, niet voor de incrowd.»

A style is born

«Dan was het een kwestie van de expo te conceptualiseren via 40 modeontwerpers. Het start bij de creaties van Ann Salens en Yvette Lauwaert, die begin jaren 70 als eersten het statuut van ontwerpster hadden. Zij worden gevolgd door een selectie van stylisten die met hun werk de mode gepusht hebben. Met een heel avant-gardistische identiteit, zoals Martin Margiela, of meer salonfähig, zoals Edouard Vermeulen. Ik wou geen stijloordeel vellen. Dit leger mannequins is een parcours dat ook wil aantonen dat er een ‘voor' en een ‘na' de Antwerpse Zes is: Dirk Van Saene, Ann Demeulemeester, Marina Yee, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Dirk Bikkembergs. In de jaren 80 vond de Belgische mode haar eigen persoonlijkheid. Daarna volgden heel wat generaties, onder wie Jean-Paul Knott, Gerald Watelet, Raf Simons, Bruno Pieters… Tot en met de nieuwste golf, met Cédric Charlier en Jean-Paul Lespagnard. Ik wou hen illustreren met creaties die passen bij hun debuten in de modewereld.»

Vijf ontwerpers

«Ik wilde ook vijf ontwerpers in de spotlights zetten. Olivier Theyskens, omdat hij wat mij betreft de eerste was die de Antwerpse mode weer op de kaart zette na de Antwerpse Zes en omdat hij Madonna gekleed heeft. Verder ook Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Diane von Furstenberg en Elvis Pompilio. Waarom? Omdat het mijn keuze is (lacht). Maar ook om te tonen dat er een heel narcistische manier is om mode te creëren. Van bij het begin is er altijd een groot persoonlijk engagement. Deze vijf personality's hebben een erg intieme band met hun werk. Kijk maar naar deze wikkeljurk van Diane. Die belichaamt echt de vrouw die hem draagt.»

The Belgians – An Unexpected Fashion Story, nog tot 13 september in Bozar

door Pierre Jacobs