MOBILITY. Waarom Brusselaars zo verknocht zijn aan hun stad

Denk je wel eens aan hoe het zou zijn om niet meer elke dag in de file te staan naar je werk? Om te wonen op een plek waar alles op wandel- en fietsafstand is? En te ontdekken dat publieke ruimten en parken een uitstekend alternatief (kunnen) zijn voor een tuin? Leven in Brussel biedt een portie levenskwaliteit die voor niet-stedelingen soms moeilijk in te beelden is. Maar eens je de grootstad van binnenuit leert kennen, ga je er niet meer weg.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Vlaamse Gemeenschapscommissie
Leestijd 3 min.

Een stad als Brussel biedt alle voorzieningen op 10 minuten afstand, en een aanbod aan vervoersmogelijkheden om u tegen te zeggen. Het openbaar vervoersnetwerk brengt je in één knip van het centrum naar verschillende uithoeken van de stad. En ook gedeelde auto’s, scooters, steps en fietsen zijn de Brusselaars niet meer vreemd. Je verplaatst je goedkoper, duurzamer én je krijgt er nog eens extra tijd bovenop. Was je nog aan het twijfelen?

Ambities voor een aangename leefstad

Brussel is een stad die leeft en verbindt, ook al heeft ze soms nog niet die reputatie. Samen maken inwoners en beleidsmakers van de stad een mooiere plek. De openbare ruimte is in volle ontwikkeling. Zo ruimden autostroken plaats voor gezellige terrasjes en namen inwoners in de zomer het initiatief om autovrije speelstraten te installeren in hun buurt. Gaandeweg ontstond tijdens corona het brede draagvlak voor de Brusselse beleidsmakers om hun ambities voor een aangename stad met autoluwe wijken verder waar te maken.

Tegelijk vindt burgerparticipatie op gestructureerd niveau haar weg in de stad. Zo is na zeven maanden studiewerk de toekomstige klimaatwijk Van Praet een feit. In deze wijk zal je niet enkel duurzaam kunnen wonen, maar even goed kunnen ge nieten van groen, dynamiek en alle nodige voorzieningen in de buurt. De samenwerking en het participatief proces dat daar aan vooraf ging, vormt tegelijk ook de basis voor hoe Brussel in de toekomst verder zal bouwen aan de stad van morgen.

Vind jouw ideale stekje

Maar hoe ga je in deze boeiende stad op zoek naar jouw ideale stekje? Hoe kom je meer te weten over al die diverse initiatieven en buurten die Brussel rijk is? En ook en vooral: is wonen hier betaalbaar?

Of je nu op zoek bent naar een plek voor jou alleen, om samen te wonen met vrienden of met je gezin: met het diverse koop- en huuraanbod in Brussel vind je ongetwijfeld iets op maat. Zo kan je naast een appartement of huis ook kiezen voor een studio, een gemeenschapshuis, een studentenwoning, een serviceflat of een appartement in een cohousingproject. Ook maakt de veelheid aan buurten het mogelijk om te kiezen voor een meer rustige buitenwijk of het levendige centrum.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Voor een groot huis met tuin ben je er in Brussel wel aan voor de moeite. Het aanbod aan ruimte en tuinen is beperkt, maar de mogelijkheden om het gesprek aan te gaan met je buren zijn dat niet: in het park, de speelstraat voor je deur, een gemeenschappelijke tuin of een moestuintje dat je samen met buurtbewoners onderhoudt. De meerprijs die je in een stad betaalt zien veel stedelingen gecompenseerd door minder autokosten en verplaatsingstijd. Kortom: elk nadeel heb zijn voordeel. Waar je in een stad inboet aan ruimte krijg je (vrije) tijd, ontmoeting en verbondenheid voor in de plaats.

Meer weten over wonen, huren en kopen in Brussel? Benieuwd naar de diversiteit en karakteristieken van de verschillende buurten?