Met deze gezondheidstips ga je het gevreesde jojo-effect tegen

Met deze gezondheidstips ga je het gevreesde jojo-effect tegen
Foto Unsplash

Sporten

Sporten is niet voor iedereen weggelegd, dat beseffen we, maar wist je dat je als je 30 minuutjes per dag beweegt, je makkelijker op gewicht blijft én je ook nog eens sterker en fitter wordt. En daarvoor hoef je niet elke dag naar de fitness te trekken. Wat dacht je van een wandeling of een fietstochtje?

Eiwitten

Je lichaam heeft natuurlijk gezonde voedingsstoffen nodig als je gaat sporten. Een eiwitrijk dieet is dan perfect: eiwitten helpen bij de spieropbouw, gaan dat vervelende hongergevoel tegen en je lichaam doet er lange tijd over om ze af te breken. Geen honger? Geen tussendoortjes! Zo vergroot je de kans dat je na het afvallen op gewicht blijft.

Weeg jezelf regelmatig

GA NIET ELKE DAG OP DE WEEGSCHAAL STAAN. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar dat is gewoon gevaarlijk en zinloos. Wat je wel kan doen is op een vast tijdstip één keer per week kijken wat je gewicht is. Zo zie je sneller resultaat en zal je er ook door gemotiveerd geraken. Op die manier kan je de teugels weer op tijd aantrekken als je weer wat bijgekomen bent.

Krachttraining én cardio

Krachttraining is cool en belangrijk, maar niet het enigste waar je aandacht aan moet besteden. Ook cardio is belangrijk, je verbrandt er immers meer calorieën mee. Krachttraining is dan weer goed voor de lange termijn: je bouwt spiermassa op waardoor je stofwisseling versnelt. En dankzij die spiermassa worden dus meer calorieën verbrand, zelfs als je achter je bureau zit.

Water water water

Dit moet een mantra van je worden, want per dag heeft een persoon minstens twee liter vocht nodig om gezond te zijn. Bijkomend pluspunt: als je meer drinkt, ga je ook een hongergevoel tegen.

Slaap genoeg

Slaap is zo belangrijk, het is al lang geen ‘flex’ meer als je zegt dat je ‘s nachts amper slaapt. Slaap heeft namelijk een invloed op je metabolisme. Als je te weinig slaapt komt het hormoon ghreline vrij, en dat stimuleert het hongergevoel. Nog een bijwerking van te weinig slaap is dat het hormoon leptine te weinig aangemaakt wordt, waardoor je minder snel het gevoel krijgt dat je verzadigd bent.