Meer vegetarisch, meer risico’s en meer gezelschap: Dit zijn onze tafelgewoontes anno 2021

De tijd waarbij Belgen enkel vleesje-groente-patatje op hun bord legden, is voorbij. Vandaag wagen we ons aan pad thais, orzo en boekoeloekoeburgers. Maar ook op vlak van hoe we tafelen en koken, is er veel veranderd. HelloFresh maakt voor zijn tiende verjaardag een overzicht van de evolutie van onze eetgewoontes tijdens hun tienjarige carrière.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Maar liefst 89% van de bevraagde Belgen geeft aan dat hun kookgewoonten in de afgelopen tien jaar zijn veranderd. Het meest opvallende is dat we steeds vaker kiezen voor een betere kwaliteit (26%) en meer variatie (29%) in de keuken.

«De afgelopen jaren merkten we dat de eetgewoontes van de Belgen 180° veranderden», zegt Vicenta, receptontwikkelaar bij HelloFresh. «Met een team van acht receptontwikkelaars houden we voortdurend de trends in de gaten, en kijken we waar er het meeste behoefte voor is. Zo zien we dat Belgen steeds meer vegetarisch zijn gaan eten met als gevolg dat er steeds meer vraag is naar vegetarische recepten. In 2021 was 40% van de gekozen recepten vegetarisch. In vergelijking met 2020 is dit 7,3% gestegen. Een belangrijke trend die we dus niet kunnen negeren.»

«We zijn daarom voortdurend op zoek naar smaakvolle vleesvervangers. Sinds dit jaar bieden wij nu dan ook minimaal zes vegetarische gerechten per week aan terwijl dit in het begin beperkt was tot twee en dus geen standaard was», gaat Vicenta verder.

Tafelen in goed gezelschap

Een andere positieve trend die het onderzoek toont, is de waarde die Belgen hechten aan de momenten thuis, samen aan tafel. Meer dan een op vijf geeft aan nu vaker samen met het huishouden te eten dan tien jaar geleden. Meer nog, 23% verwacht de diners aan tafel nog meer te appreciëren als een belangrijk moment voor sociale interactie en een kwart van de Belgen voorspelt dat samenzijn aan de eettafel in de komende jaren nog vaker zal gebeuren.

Experimenteren in de keuken

Naast meer zin in variatie staan Belgen ook steeds gewaagder in de keuken. Dat merkt de maaltijdboxleverancier aan het aantal moeilijkere recepten die dit jaar besteld werden (76%) en wordt door de Belgen bevestigd in het onderzoek: één op vier heeft de intentie om vaker een gerecht volledig vanaf nul te bereiden en wil daarvoor meer verschillende (19%) en zelfs nieuwe (20%) ingrediënten proberen. Bovendien verwacht een derde met meer verschillende keukens te experimenteren.