Kun je blind worden van je scheten? «Kunnen extreem bijtend zijn»

Kun je blind worden van je scheten? «Kunnen extreem bijtend zijn»

«Ik rufte eens zo hard dat ik er drie minuten blind van werd», luidde een comment op een TikTok-video van plastisch chirurg Dr. Anthony Youn, een ster op het platform. Yeah right, dacht wellicht iedereen, maar Dr. Youn verbaasde vriend en vijand door vervolgens in een video te beweren dat je jezelf wel degelijk blind kan ruften.

«Hoewel zeer onwaarschijnlijk, kan het: als het gas dat je produceert extreem bijtend is, kan het grote hoeveelheden waterstofsulfide bevatten», zei Youn in de video. «Studies tonen aan dat waterstofsulfide je bloeddruk verlaagt. En als het de bloeddruk naar de centrale retinale slagader verlaagt, kan je stille maar dodelijke scheet je in theorie blind maken. Pas dus op als je veel bubbels maakt in je badkuip.»

Klopt het?

Maar klopt dit wel? IFLScience zocht het uit.

Waterstofsulfide kan er inderdaad voor zorgen dat je scheten bijzonder bijtend ruiken, zoals rotte eieren. Het is ook waar dat blootstelling aan hogere niveaus van het gas «ademhalingssymptomen kan veroorzaken die variëren van rhinitis tot acuut ademhalingsfalen» bij concentraties van 10-500 deeltje per miljoen (ppm), tot onmiddellijke dood bij 500-1.000 ppm. Het klopt bovendien dat het gas «meerdere organen kan aantasten en tijdelijke of permanente verstoringen kan veroorzaken in het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, de nieren, de lever en het hematologische systeem.» Dit wil zeggen: krijg je er genoeg van in je lijf, dan zou je bloeddruk kunnen verhogen, zoals beschreven door Dr. Youn.

Maar je zou wel heel veel gas moeten produceren om deze kritische drempels te bereiken. Uit onderzoek weten we dat de concentratie waterstofsulfide in de scheten van gezonde mensen rond de 30,69 ppm of 30,69 milligram per liter ligt.

Aangezien gezonde mensen een hoeveelheid winderigheid produceren die varieert van 476 tot 1491 milliliter, betekent dit dat je ofwel je protten moet opslaan in je lichaam, en het dan allemaal aan het einde van een paar dagen moet inhaleren, of je je hele lichaam moet forceren de dagelijkse hoeveelheid in één keer uit te stoten om zelfs maar in de buurt te komen van gevaarlijke waterstofsulfideniveaus. En dan zou je nog de pech moeten hebben dat druk naar je centrale netvliesslagader verlaagt. Conclusie: vrees niet, je zal jezelf niet blind ruften, hoe hard je scheten ook mogen stinken.