HIER gaan Belgische dagtoeristen het liefst naartoe

HIER gaan Belgische dagtoeristen het liefst naartoe
Foto Belga

Het provinciebedrijf Westtoer heeft met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse provincies, vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels een onderzoek gedaan naar dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel. Van juni 2021 tot juni 2022 werden 3.000 Belgen tweewekelijks bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel. Daaruit blijkt dat de kust veruit de populairste bestemming is voor dagjestoeristen.

«Meer dan ooit trekken Vlamingen erop uit in eigen streek. De Vlaamse kust blijft met stip op nummer één staan van dagtrippers. Een wandeling op de dijk en de frisse zeebries doen de Vlaming duidelijk deugd. Sinds de pandemie hebben veel Vlamingen ontdekt dat ze ook voor mooie natuur en cultuur geen uren in de auto of op het vliegtuig moeten zitten. Over heel Vlaanderen stijgt het dagtoerisme, en dat is zowel positief voor onze toeristische ondernemers als voor de lokale gemeenschappen», zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Ku(n)ststeden

Gedurende dat jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen daguitstappen door Belgen naar Vlaanderen en Brussel. Daarvan zijn er bijna 18 miljoen naar de kust. De Kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) en Brussel zijn samen goed voor 30 miljoen daguitstappen. De overige 33 miljoen daguitstappen vinden plaats in de groene Vlaamse regio’s. Verder blijkt uit het onderzoek dat acht op de tien Belgen op daguitstap uit Vlaanderen zelf komen, de overige 20% komt uit Franstalig België.

Daarnaast wees het onderzoek uit dat dagtoeristen 2,7 miljard euro omzet met zich meebrengen. Gemiddeld besteedt een Belgische dagtoerist 32 euro tijdens de daguitstap. Daarvan gaat het grootste deel naar restaurants en cafés.

Omgevingsrecreanten

Naast de dagtoeristen zijn er ook de omgevingsrecreanten: zij doen een activiteit buiten de eigen gemeente, maar niet verder dan twintig kilometer. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 55 miljoen trips door omgevingsrecreanten. Daarvan vinden 33 miljoen trips plaats in de groene Vlaamse regio’s. De Kunststeden en Brussel zijn samen goed voor bijna 20 miljoen trips door omgevingsrecreanten. Daarnaast zijn er nog een kleine twee miljoen trips door omgevingsrecreanten naar de kust.

De kust is vooral populair bij gezinnen met kinderen en in de zomer. Ook groene regio’s worden vooral in de zomer bezocht. Trips naar de kunststeden en Brussel vinden iets vaker dan gemiddeld plaats in de lente. Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg zijn de echte wandelprovincies. Antwerpen is dan weer de trekpleister voor musea, tentoonstellingen of attracties. West-Vlaanderen trekt vooral dagtoeristen dankzij bezoeken aan de kust.

«We gaan nu aan de slag met de cijfers van het onderzoek. Het is ook de bedoeling om na een bepaalde tijd die cijfers te actualiseren en te zien of er zich bepaalde trends vormen», zegt de voorzitter van Westtoer, Sabien Lahaye-Battheu.