Helse heuvels, hemels uitzicht: een weekend in de Vlaamse Ardennen

Twee dagen in de gezonde buitenlucht? Dat klinkt stadsmussen als muziek in de oren. De groene heuvels en uitgestrekte weilanden van de Vlaamse Ardennen betoveren je meteen, maar wacht tot je kennismaakt met de twee k's: kasseien en kuitenbijters.
door
Kevin
Leestijd 3 min.

Of we wel weten dat de route veel kasseistroken telt, en dat ze eigenlijk niet voor gewone stervelingen is bedoeld? De fietsverhuurder kijkt ons met meewarige ogen aan. Twee zondagsfietsers die de Oudenaards Bruinroute ongeschonden zullen afmalen? Hij dacht het niet.

Toch vatten we aan het bekende stadhuis van Oudenaarde, een pronkstuk van Brabantse gotiek, de 31 kilometer lange fietsroute met goede moed en onder een stralende hemel aan. Het is de eerste echte lentedag van het jaar, het uitgelezen moment om het zadel op te kruipen en al peddelend van de frisse buitenlucht te genieten.

Geen flandrien

Om de eeuwenoude biercultuur van de Vlaamse Ardennen in de kijker te zetten is er het nieuwe ‘Plan Bier'. De vier fietsroutes en drie wandelingen op de kaart leiden je langs de acht brouwerijen in de regio die samen bijna honderd bieren brouwen, en de charmante cafés die ze serveren.

Zo brengt de Oudenaards Bruinroute ons via prachtige vergezichten langs de brouwerijen Liefmans, Roman, Cnudde en Smisje, en naar dorpscafés met klinkende namen als Den Obus en De Zwarten Engel.

Klinkt gemoedelijk, ware het niet dat we ook enkele pittige hellingen te slikken krijgen. De Kattenberg, de Wolvenberg, de Kapelleberg, … Hun namen hebben ze alvast niet gestolen.

Gelukkig hebben we voor elektrische fietsen gekozen, denken we, maar al snel blijkt dat de fietsverhuurder geen ongelijk had. Kasseien zijn een ware hel op zo'n zware stadsfiets, en veel kuitenbijters na elkaar kan de batterij eigenlijk niet aan.

De flandrien uithangen zit er dus niet in, en met de tong tot net niet op onze tenen brengen we de fietsen na de - toegegeven, ietwat ingekorte - tocht terug.

Een bruin streekbier brengt, geheel in thema, wat soelaas, maar misschien moeten we het de volgende keer anders aanpakken. Ons wat voorbereiden, bijvoorbeeld, en ons sportieve kunnen niet overschatten. Een kortere route uitkiezen misschien. Of een Vespa huren.

Bezweet voorhoofd

Dan is de gezwinde wandeling op de tweede dag van ons verblijf meer spek naar onze bek. Al beter uitgerust en met stevige stapschoenen beginnen we in het kunstenaarsdorp Kwaremont aan de 16 kilometer lange Panorama-route.

Door groene weilanden en langs deels onverharde plattelandswegen wandelen we naar het nabijgelegen Zulzeke, dat samen met Kwaremont, Ruien en Berchem de fusiegemeente Kluisbergen vormt. Kapelletjes, koeien en knotwilgen: zo'n zondagmiddag in de Vlaamse velden doet een stadsmus veel deugd, zeker als daar het ene indrukwekkende vergezicht na het andere bij komt kijken. Niet voor niets heet deze wandeling dan ook de Panorama-route, dit is het echte hart van de Vlaamse Ardennen.

Maar ook hier ontsnappen we natuurlijk niet aan de uitdagende heuvels die dit paradijs zijn naam hebben bezorgd. Viel onze geloofwaardigheid de dag ervoor al snel in het water, hier klimmen we al wat flukser de steile flanken van de Paterberg op.

En ook al klinkt er af en toe een gesmoorde vloek als er even later alweer een helling om de hoek komt piepen, toch is het dat bezwete voorhoofd meer dan waard. Waarom ze hier pronken met de titel ‘Vlaanderens mooiste landschap'? Wij weten het wel.

 

Goed om wetenOp de gratis toeristische kaart ‘Plan Bier' vind je vier fietsroutes van 24 tot 42 kilometer, en drie wandelroutes van 7 tot 9 kilometer. Brouwerijen Roman en Smisje kun je vanaf respectievelijk 11 april en 3 mei individueel bezoeken na afspraak.

De nacht te midden van het Zuid-Oost-Vlaamse natuurschoon doorbrengen? Refuge Kapelleberg is een gerestaureerde hoeve op de flanken van de Kapelleberg, op vijf minuten rijden van Oudenaarde.

Wie geen stalen kuiten heeft maar toch van de Vlaamse Ardennen wil genieten, kan Vespa's huren bij Refuge Kapelleberg of een geit via 2CV&Co.

De kaart met de Panorama-wandelroute vind je bij de verschillende toeristische infokantoren in de streek.

Het historische stadscentrum van Oudenaarde verkennen doe je met de gratis app My Tours, of met het stadswandelingenplan dat je bij de toeristische dienst vindt.

 

door Eldrid Deleu