GOED NIEUWS. Veel kaas eten kan hartaanval voorkomen

GOED NIEUWS. Veel kaas eten kan hartaanval voorkomen
Foto Unsplash

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘PLoS Medicine’. De Uppsala Universiteit in Zweden onderzocht 4.000 Zweden, een bevolkingsgroep die bekend staat om hun hoge consumptie van zuivel. Ze maten bij zestigjarige Zweden de vetzuren die gevonden worden in zuivelproducten. Zestien jaar lang bekeken ze hoeveel mensen van die groep bijvoorbeeld hartaanvallen of beroertes kregen, en wie stierf tijdens die periode. Wat bleek? Mensen die het hoogste niveau aan vetzuren hadden, hadden ook het minste kans op hart- en vaatziekten.

Zeker geen schade

De onderzoekers zijn voorzichtig met hun beweringen, omdat er altijd verschillende factoren van tel zijn bij hart- en vaatziekten. Ze namen wel hun voorzorgen: de resultaten komen overeen met data van 17 andere onderzoeken waaraan ongeveer 43.000 mensen deelnamen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Denemarken. Bovendien hielden ze rekening met factoren zoals leeftijd, inkomen, levensstijl en andere ziektes.

In ‘The Independent’ benadrukt de onderzoeker Matti Marklund dat er meer onderzoek nodig is om de volledige impact van zuivelproducten op de gezondheid te begrijpen, maar hij is wel hoopvol: «Hoewel de resultaten beïnvloed kunnen zijn door andere factoren dan zuivel, suggereert onze studie dat zuivel niet per se een negatief effect heeft op de gezondheid.»