Europa doorkruisen met de trein

Europa doorkruisen met de trein

 Door Maïté Hamouchi

Wie Noorwegen, Polen, Italië of Griekenland wil verkennen, denkt spontaan aan het vliegtuig. Nochtans is de trein meer dan de moeite waard, geloof ons.

We namen onlangs de proef op de som en trokken met de trein van Noorwegen naar Italië, via Zweden en Duitsland. Een onvergetelijke ervaring. De lange uren en de duizenden kilometers waren uitzonderlijk, de gezellige momenten en sublieme landschappen onvergetelijk.

Ontmoetingen verzekerd

We maakten van de gelegenheid gebruik om wat vragen te stellen aan enkele reizigers. Wanneer we polsen naar de redenen om voor de trein te kiezen, luidt het stevast: «voor de ontmoetingen». En het moet gezegd, we legden zelden een traject af waarop we niet aan de praat geraakten met iemand. Ofwel tussen twee wagons, ofwel in de restauratiewagen van de trein. Zo herinneren we ons nog levendig het gepensioneerde koppel dat jaren geleden besliste om alleen nog met de trein te reizen. Of de conducteur die de reizigers uitnodigde om uit te stappen en samen met hem van de zonsverduistering te genieten op het perron. Hij was zelfs zo vriendelijk om ons zijn brilletje te lenen.

Van bij het eerste traject, tussen Bergen en Oslo, spelen we het spelletje mee. We struinen van wagon naar wagon, maken een praatje met enkele reizigers, delen een koffie… We profiteren van elke minuut van deze onvergetelijke reis.

 Uitzonderlijke landschappen

De enige momenten waarop we onszelf 'verplichten' te blijven zitten, is wanneer we willen genieten van het landschap. Want naast de vele ontmoetingen betekent reizen per trein ook kilometers en kilometers landschappen ontdekken. Zoals de indrukwekkende, uitgestrekte fjorden in Noorwegen. Een verbluffend en intens spektakel. De route van Bergen naar Oslo is ongelofelijk… De natuur in haar puurste vorm! Het landschap verandert kilometer na kilometer. Velden en hoge bergen wisselen elkaar af. Dit is zonder twijfel een van de mooiste trajecten in Europa.

Even indrukwekkend is de lijn die Zweden met Duitsland verbindt, via Kopenhagen en dus met de ferry. Wanneer de trein aan boord van de ferry staat, haasten we ons meteen naar het dek om te genieten van de horizon. Enkele dagen later laten ook de uitgestrekte olijf- en wijngaarden aan de Italiaanse kant ons niet onberoerd. Integendeel! Je proeft het zuiden gewoon dwars door de raampjes van de trein. Heerlijk.

We zijn amper terug in België, of we hebben alweer zin om te vertrekken. We zijn als een blok gevallen voor het reizen per trein. Laat de volgende vakantie maar snel beginnen!

 

 * Interrail, hoe werkt het? *

Welke pass kies je?

De populairste pass is de Interrail Global Pass. Die is geldig in 30 Europese landen. Reis je liever per trein door één land? Kies dan de Interrail One Country Pass.

Flexi Pass of Continuous Pass?

Met een Flexi Pass mag je binnen een bepaalde periode een bepaald aantal dagen reizen. Als je bijvoorbeeld een Global Pass ‘5 reisdagen binnen 10 dagen' kiest, kan je dus vijf dagen reizen binnen een periode van tien dagen. Heb je een Continuous Pass, dan reis je onbeperkt zolang je pass geldig is.

Hoeveel kost een pass?

Dat hangt af van de gekozen formule. Een Global Pass ‘5 reisdagen binnen 10 dagen' kost bijvoorbeeld 264 euro voor een volwassene ouder dan 26. Een Global Pass '15 dagen opeenvolgend' kost 414 euro. Met een One Country Pass kan je al vanaf 87 euro door Italië sporen, vanaf 57 euro door Portugal en vanaf 131 euro door Spanje.

Hoe koop ik een pass?

Op de website van Interrail: www. interrail.eu