Een op drie voelt zich schuldig over filerijden

Een op drie voelt zich schuldig over filerijden
Foto Pexels

Opvallend genoeg schamen vrouwen (36%) zich het meest voor een ochtendje filerijden. Met 48% vinden vooral jonge vrouwen het lastig om hun collega’s na een verkeersopstopping onder ogen te komen. «Ik sta ervan te kijken dat zoveel werkenden zich schuldig voelen na een drukke ochtendspits», klinkt het bij Acties.nl. «Niets is zo stressvol als bumper-aan-bumper vaststaan op de snelweg. Als je jezelf dan ook nog eens druk maakt over wat ze er op het werk wel allemaal niet van denken, begin je de werkdag meteen verkeerd.»

Carpool en chill

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden de ochtendspits als excuus gebruikt om later op kantoor te komen, zijn er ook voldoende manieren om die te vermijden. Zo staat maar liefst 56% van de werkende Nederlanders ervoor open om met collega’s die in de buurt wonen, dagelijks te carpoolen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een file niet alleen maar slecht nieuws hoeft te zijn. Zo probeert maar liefst 24% van de ondervraagden zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen (27%) die van de gelegenheid gebruikmaken om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts 18%.

Fileprobleem

Regelmatig filerijden roept niet alleen schuldgevoelens op, het zorgt ook voor veel irritatie. Zo noemt maar liefst 53% van de respondenten ‘in de file staan’ het meest vervelende onderdeel van hun werkdag. Voor twee derde is regelmatig filerijden zelfs een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. «Ondanks de opkomst van hybride werken, is het voor mijn gevoel drukker dan ooit op de weg. Mede hierdoor probeer ik op de drukste dagen juist thuis te werken of ga ik een paar uur eerder naar huis om vanuit daar verder te werken: puur en alleen om de file te ontwijken», besluit Acties.nl.

Het onderzoek onder 1.097 Nederlanders die werkzaam zijn in loondienst werd uitgevoerd door Panelwizard.