Een duik in het verleden van een sprookjeskasteel

Een duik in het verleden van een sprookjeskasteel

Het werk van het Londense kunstencollectief WildWorks is moeilijk te omschrijven, zelf noemen ze het landschapstheater. Ze maken vooral kunst in de publieke ruimte, opmerkelijke shows met geluidseffecten, visuele projecties en acteurs. Zo werken ze momenteel aan een theatrale wandeling in de bossen van Norfolk. Eerder namen ze ook al meermaals kastelen onder handen, waaronder Kensington Palace in Londen.

‘Twice upon a castle' is een licht gewijzigde verderzetting van ‘Once upon a castle', dat vorig jaar liep. De tentoonstelling opende deze week haar deuren. Het hele kasteel is omgetoverd in een wonderlijk universum met poëtische installaties, zoals een kamer met zwevend bed die de waanzin van de voormalige bewoner Paul Arconati Visconti verbeeldt. Doorheen het kasteel duiken overal kostuums van modeontwerper Tim Van Steenbergen op. De muziek werd speciaal voor deze tentoonstelling gecomponeerd door Jeroen D'Hoe.

Stapels brieven

De installaties zijn echter niet zomaar kunstwerken. Ze vertellen het verhaal van drie van de voormalige bewoners van het kasteel. «Aan elk project gaat een grondig onderzoek vooraf» , zegt Mercedes Kemp, historica en verantwoordelijke research bij WildWorks. Zelf vertoefde ze dagenlang in het gigantische archief van het kasteel van Gaasbeek. Daar baande ze zich een weg door stapels brieven die de vroegere bewoners schreven. Zo reconstrueerde ze beetje bij beetje de excentrieke levens van de vroegere bewoners.

Op die manier wil WildWorks het kasteel tot leven wekken. De kunstenaars laten de vroegere bewoners hun verhalen vertellen. Het kasteel is zo niet langer louter een stenen constructie, maar een plek waar eeuwenlang geleefd is door mensen van vlees en bloed.

Je leest de brieven die Filips II en Alva naar elkaar schrijven nadat ze de voormalige kasteelbewoner, de graaf van Egmont, geëxuteerd hebben en je reist mee door het leven van de flamboyante Markiezin Arconati Visconti, tot in het diepst van haar ziel. In de laatste ruimte –het hart van het kasteel- voegt de bezoeker uiteindelijk zijn eigen verhaal toe aan de verhalen van het kasteel. Want eigenlijk was het al die tijd het kasteel zelf dat zijn vele verhalen vertelde.

 

‘Twice upon a castle' loopt van 1 april tot 8 november in het kasteel van Gaasbeek.

door Jelle Mampaey