Drie prachtige herfstwandelingen die bereikbaar zijn met de trein

Drie prachtige herfstwandelingen die bereikbaar zijn met de trein
Foto Unsplash

1. La Roche – Brabantse Ardennen

La Roche-en-Ardennes is razend populair, maar zijn broertje, La Roche in Waals-Brabant, is vast en zeker ook de moeite. In het Brabantse dorp La Roche, vlakbij Nijvel, sta je bovendien al na een uurtje op de trein vanuit Brussel. De piepkleine gemeente is omringd door heuvels, bossen, rivieren, kloosterruïnes en de eerste huizen in natuursteen. Het is de Ardennen light, maar daarom niet minder de moeite.

De wandeling leidt je langs verschillende GR-paden en dorpjes. Geen zin om meer dan twintig kilometer te wandelen? De route geeft je talloze opties voor shortcuts, zodat je na je fikse wandeling ook nog de tijd hebt om te genieten van een frisse pint in een lokaal cafeetje.

2. Lommel – De Purperen Heide

De charme van de Limburgse heiden wordt vaak onderschat. Weinig dat meer rustgevend is dan zandwegen en eindeloze vergezichten over de groene landschappen. NMBS stippelde voor deze wandeling bovendien zelf een route uit die start aan het station van Lommel. Het brengt je over de Purperen Heide, maar ook langs een militaire begraafplaats en een historische molen.

3. Houyet – Fagne en Famenne

Er zijn slechts weinig Belgen die de magnifieke rotswanden van Dinant nog niet gezien hebben. Hoe mooi die ook zijn, soms loont het ook de moeite om nog een klein beetje langer op de trein te blijven zitten tot de treinhalte Houyet. Het piepkleine dorpje hoort officieel nog niet tot de Ardennen, maar heeft alles wat een wandeling in de Ardennen te bieden heeft: de Lesse, ezels, koeien, steile hellingen, hoge naaldbomen en aangrenzende dorpjes waar geen ziel lijkt te leven. De wandeling kun je starten vanaf het station. Daar vind je een kaart met een viertal routes die je doorheen dit rustgevende gebied loodsen.