Deze nieuwe app wil voedselverspilling nu ook in België tegengaan

Deze nieuwe app wil voedselverspilling nu ook in België tegengaan
Foto Unsplash

Er bestaan een heleboel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kan het helpen om bij het begin van de week een menu op te stellen en aan de hand daarvan boodschappen te doen, zodat je geen onnodige producten koopt die uiteindelijk weleens in de vuilnisbak zouden kunnen belanden. Verder kan je bijvoorbeeld restjes gebruiken om soep van te maken of grote porties kopen en invriezen. Maar als je nog een stapje verder wil gaan en wil vermijden dat onverkocht voedsel vanuit de winkel rechtstreeks in de vuilnisbak belandt, kan de app Phenix je daar een handje bij helpen.

Handig in gebruik

De van oorsprong Franse app is al langer beschikbaar in Frankrijk, Spanje en Portugal, maar komt nu ook richting Brussel. Phenix is een app die consumenten de mogelijkheid geeft om niet-verkochte producten van handelaars aan te kopen tegen een lagere prijs. De app is intuïtief in gebruik en beschikt over speciale filters om voeding te zoeken die overeenkomt met de behoeftes van elke gebruiker of gezin, zoals louter biologische, halal, koosjer of vegetarische voeding. Met de Phenix-app kunnen gebruikers ook punten verzamelen om hun account te upgraden en extra kortingen te ontvangen. Gebruikers kunnen zien hoeveel geld ze al bespaarden, maar ook hoeveel CO2-uitstoot er werd vermeden. Indien gewenst, kunnen ze deze informatie delen met de Phenixcommunity en vrienden. De Phenix-app kan gratis gedownload worden in de Google Play Store en in de App Store.

44 miljoen maaltijden

Sinds zijn oprichting heeft Phenix al 44 miljoen maaltijden in Europa gered. En deze trend zit in de lift: sinds het begin van dit jaar redt Phenix maar liefst 120.000 maaltijden per dag. Voldoende om een stad als Brugge een jaar lang te voeden! Voor 2021 is het de bedoeling dat Phenix in België gaat samenwerken met 1.000 partners-retailers om zoveel mogelijk burgers te bereiken. Ook heeft Phenix een digitaal platform ontwikkeld waarmee op eenvoudige wijze kan gedoneerd worden aan verenigingen ter ondersteuning van kansarmen. Het platform brengt retailers en verenigingen met elkaar in contact zodat vraag en aanbod elkaar vinden, terwijl de gedoneerde voedingswaren perfect traceerbaar zijn. “We willen dat Phenix een echte partner wordt die kant-en-klare tools biedt voor retailers. Het platform stelt hen in staat producten op korte termijn zeer nauwkeurig te traceren, zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen met het oog op zero waste”, besluit Jean Moreau, oprichter van Phenix.