De nieuwe ‘four quarters’-methode zou je productiever maken dan ooit

De nieuwe ‘four quarters’-methode zou je productiever maken dan ooit
Foto Unsplash

Waarom beschouwen we een dag als één geheel? Omdat we dat altijd zo geleerd hebben. Meer of minder zit er niet achter en eigenlijk gaat het dus om eenerg subjectief gegeven. Eentje dat je dus, mits de nodige inzettingskracht, naar je hand kan zetten. En dat is precies wat de ‘four quarter’-methode wil dat je doet.

Vier dagdelen

Simpelweg gezegd verdeelt de methode een dag in vier delen. De vroege ochtend (5-9 uur), de late ochtend (10-13 uur), de namiddag (14-19 uur) en de avond (na 19 uur). Door die indeling zou je je dag niet langer als één geheel gaan zien, maar als vier aparte tijdsentiteiten. Waardoor het ook makkelijker wordt om een ‘verloren’ dagdeel te relativeren én los te koppelen van de rest, wat het dan weer mogelijk maakt om productiever te zijn.

«Je dag verdelen in vier ‘kwartjes’ is een perfecte manier om een negatieve ervaring of een dipje in je productiviteit niet je hele dag te laten verpersten én om negatief denken tegen te gaan. Je dag structuur geven is vooral erg nuttig om je motvatie en enthousiasme te boosten, vooral voor zij die van thuis uit werken, zij die worstelen met depressieve gedachten en zij die zich regelmatig alleen voelen. Je zou zelfs nog een stapje verder kunnen gaan en per dagdeel één productiviteitsdoel en één self-care-doel voor jezelf stellen om je mentale gezondheid op peil te houden», vertelt gezondheidspsychologe Joanna Konstantopoulou aan Metro UK.

Of het je hele productiviteit echt naar een ander niveau tilt, weten we niet, maar het is alvast het proberen waard.