De maidentrip van Anthem of the Seas, één van de grootste cruiseschepen ter wereld

Een overdaad aan hapjes en cocktails, interieur dat tot in het kleinste detail een soort charmante kitsch uitademt, groots opgezette musicals, hoge hakken, strakke pakken en exclusief entertainment op maat van een geagiteerde adrenalinejunkie: dat is het cruiseleven in een notendop. Twee dagen lang ging ik aan boord van Anthem of the Seas oftewel één van de grootste cruiseschepen ter wereld.
door
Mare
Leestijd 2 min.

 «Indrukwekkend», is het eerste dat door mijn hoofd schiet wanneer ik Anthem of the Seas zie liggen in de haven van Southampton, het startpunt van mijn reis. Met achttien verdiepingen en een imponerende lengte van 348 meter, heeft dit drijvende gevaarte meer weg van een bescheiden flatgebouw. «Hoe blijft dit ding in godsnaam boven water?», begin ik me ietwat ongerust af te vragen wanneer ik via een smalle gang het schip betreed.

«Welcome on board, miss.» Veel tijd om te twijfelen krijg ik niet. Langs alle kanten word ik uitgebreid begroet door de matrozen, die speciaal voor de gelegenheid zijn uitgedost in carnavaleske uniformen. Maar het werkt wel. Ik word er spontaan vrolijk van en haal goedgeluimd mijn camera boven.

Overal kitsch

Eenmaal aan boord val ik van de ene verbazing in de andere. Van de buitenproportioneel grote hoorn die bij wijze van decoratie in de gang staat, tot de reusachtige kristallen lamp die flikkert op het hartritme van degene die het bedient en de gefotoshopte dieren in de lift: overal waar ik kijk is er overdaad met een hoog kitschgehalte. Met de verschillende stijlen, die kriskras in elkaar overvloeien, proberen ze overduidelijk voor elk wat wils te bieden. Dat lukt, maar de rustzoeker in mij slaat al snel op de vlucht richting de verlossende stilte op het privébalkon van mijn comfortabele kajuit.

Dansende robots

 

Wederom is er weinig tijd om te talmen. Er staat een workshop cocktails maken op het menu. De specialisten in kwestie? Twee door iPads aangestuurde robots in de Bionic Bar. Even nieuwsgierig als naïef selecteer ik ad random wat ingrediënten waarvan ik vermoed dat ze bij elkaar passen. Mijn cocktail doop ik ‘Mare's magic', alvorens ik op ‘start' druk. De rechterrobot doet een onhandig dansje en kiepert mijn geselecteerde ingrediënten zowel in als naast het plastieken bekertje. Ik proef van mijn creatie. Niet te drinken. Wanneer de Italiaanse barman van vlees en bloed mijn met afschuw vervulde gezicht ziet, grijpt hij zijn kans. «Die robots zijn waardeloos», klinkt het bitter, «wat kan ik je aanbieden?».

Skydiven

De dansende robots hebben mijn enthousiasme aangewakkerd, de cocktails mijn overmoed. Mijn volgende halte is de iFly, een luchtbuis waarin je aan boord kan Skydiven. Na een kort instructiefilmpje krijgen we blauwe pakken, een helm en een veiligheidsbril aangereikt. Het is letterlijk en figuurlijk tijd om erin te vliegen. Een blik op het besturingsapparaat leert me dat de wind met een snelheid van 70 kilometer per uur door de buis gejaagd wordt. Het gevolg? Bij de kleinste beweging in de foute richting vlieg je als een stuiptrekkend insect alle kanten uit.

De zenuwen gieren door mijn lijf wanneer ik aan de beurt ben. «Kom op», denk ik bij mezelf, «Het enige wat je te doen staat is chill in de lucht hangen». Ik zet een stap naar voor en voel onmiddellijk de enorme kracht van de wind die me optilt. Ik doe mijn uiterste best om niet te bewegen. En dat helpt, ik word steeds hoger geblazen. De enthousiaste reacties van de mensen buiten de buis bewijzen dat ik goed bezig ben. Ikzelf voel helaas alleen maar blinde paniek. Gelukkig word ik na een minuut alweer naar beneden gehaald. Opgelucht stap ik uit de buis.

Overdaad

Ik besluit het wat rustiger aan te doen en nestel me in de felrode zeteltjes van de schouwburg voor de musicalclassic ‘We Will Rock You'. Twee uur lang dansen en zingen de acteurs op uiterst professionele wijze op het podium, maar het geheel is te glad en te potsierlijk om me echt te kunnen boeien. De rest van het publiek is echter een andere mening toegedaan. Er wordt enthousiast geapplaudisseerd en her en der wordt zelfs een traantje weggepinkt.

Intussen ben ik uitgehongerd. Gelukkig bieden de achttien restaurants meer dan genoeg mogelijkheden om daar wat aan te doen. Het eten is van uitstekende kwaliteit en de bijbehorende wijnen gaan er eveneens vlot in. Het enige nadeel? De enorme porties die ervoor zorgen dat ik na het eten al snel knock-out richting kajuit moet afzakken. «We want you to leave this ship exhausted», fluistert één van de organisatoren me nog toe bij wijze van afscheid.

 Anthem of the Seas in cijfers

Met een lengte van 348 meter is Anthem of the Seas het derde grootste cruiseschip ter wereld.

Op het schip is plaats voor 4.900 bezoekers die tijdens hun reis geholpen worden door de 1.500 bemanningsleden. Per drie gasten staat er dus één bemanningslid dag en nacht klaar.

Het schip telt 18 dekken of verdiepingen en heeft 2.090 kamers ter beschikking.

Skydiven, rolschaatsen, surfen, muurklimmen en een ritje op de North Star –een soort vliegende bol: het is slechts een kleine greep uit het enorme aanbod aan entertainment aan boord.

Meer info over reisdata en prijzen op www.cruiseconnection.be

 

Door Mare Hotterbeekx