CHECK-IN. Turen naar de horizon in Tunesië

In november vorig jaar viel bij Metro een uitnodiging van het Nationaal Bureau voor Toerisme van Tunesië in de bus. Of we zin hadden in een reis van een kleine week naar het hart van het Noord-Afrikaanse land, met als hoogtepunt van het verblijf een heuse parachutesprong? Tijdens die trip zette de dienst alle zeilen bij om ons bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. En er was één woordje dat onze gastheren en -vrouwen voortdurend in de mond namen: «Welkom!»

door
Sébastien Paulus
Leestijd 4 min.

Terwijl het in België grijs novemberweer is, vliegen wij naar Tunis voor een verblijf van vijf dagen. Daar mogen we een druk programma afwerken dat het Nationaal Bureau voor Toerisme van Tunesië (ONTT) voor ons in elkaar heeft gestoken. We blijven slechts een paar uur in de hoofdstad en maken er kennis met Hassen en Saber, respectievelijk onze gids en de chauffeur van ons busje. De hele reis zullen zij onze gesprekspartners zijn, en we zullen dit land vol verrassingen door hun ogen ontdekken.

De eerste lange rit brengt ons van Tunis naar Kairouan, en Hassen begint meteen uitgebreid te vertellen over de geschiedenis en geografie van Tunesië en over de huidige situatie in het land. De gids is 74, een onvoorwaardelijke fan van Tunesië, enorm gehecht aan zijn wortels en vastbesloten om bezoekers inzicht te geven in zijn land, dat hij als geen ander kent. Die paar uur onderweg zijn ook de ideale gelegenheid om onze blik over de karakteristieke landschappen van deze regio te laten glijden, de afwisseling tussen bergen en uitgestrekte leegtes. En om precies 17u14 maken we met open mond onze eerste adembenemende Tunesische zonsondergang mee.

Een veelzeggende kink in de kabel

Niet veel later slaat het noodlot toe! Op een paar kilometer van onze bestemming laat ons voertuig het plots afweten. Hassen en Saber zitten ermee verveeld, maar het ONTT komt al snel met een oplossing op de proppen. De regionale verantwoordelijke komt ons zowaar hoogstpersoonlijk oppikken met een andere wagen. Het valt ons telkens opnieuw op tijdens die paar dagen: de organisatie loopt niet altijd op wieltjes, maar de Tunesiërs doen er altijd alles aan om onze reis zo aangenaam mogelijk te maken. Ze halen het onderste uit de kan, brengen ons elke dag opnieuw onder in magnifieke hotels en nemen ons mee naar voortreffelijke restaurants.

De volgende dag staat een bezoek aan Kairouan op het programma, de oudste Arabisch-islamitische nederzetting in de Maghreb, gesticht in 670 na Christus. Zijn bekkens, zijn Grote Moskee, zijn Mausoleum en zijn Medina vormen een getuigenis van de eerste eeuwen van deze beschaving met haar rijke en boeiende geschiedenis. Wanneer we 300 kilometer later aankomen in Tozeur is de nacht al gevallen en hebben we vele landbouw- en arbeidersstadjes doorkruist.

Een parachutesprong als orgelpunt van de reis

Zodra we wakker worden, voelen we het kriebelen in onze buik. Vandaag zullen we namelijk het hoogtepunt van ons verblijf beleven: een parachutesprong in het midden van de woestijn. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat een organisatie (SKYS) de toelating heeft gekregen om in het Tunesische luchtruim sprongen te organiseren. SKYS ontvangt haar klanten in een luxueus kader, waar alles in het werk wordt gesteld om de ervaring zo compleet mogelijk te maken. Een maand lang hebben sensatiezoekers zich verzameld in de buurt van Tozeur, waar Canadese professionals die hun seizoen komen afsluiten hen onder hun vleugels hebben genomen. Die eerste test is vlekkeloos verlopen, en nu zijn de organisatoren vast van plan om aan een tweede seizoen te beginnen zodra de temperatuur weer stijgt.

Aan het einde van een voormiddag vol emoties neemt Hassen ons mee naar een oase, gelegen naast een oud berberdorp. Vervolgens zetten we koers naar een vergezicht waar we opnieuw ons hart (en onze ogen) kunnen ophalen aan de laatste zonnestralen van de dag. De laatste avond brengen we door in een bar in Tozeur aan de zijde van Saber, die ons al de hele reis heeft doen schaterlachen. Op de lange terugreis doen we nog de mooie badplaats Sousse aan en uiteindelijk staan we weer in Tunis, waar we afscheid nemen van Hassen en Saber. De heren waren net als alle andere mensen die we tijdens ons verblijf ontmoet hebben: openhartig, recht voor de raap, attent, gastvrij en vriendelijk. Bedankt!

Praktische info

Hoe geraak je er?

Er zijn verschillende vluchten vanuit Zaventem en Charleroi met Tunisair, Nouvelair en TUI. Het is absoluut noodzakelijk om over een paspoort te beschikken dat nog drie maanden na terugkeer van de reis geldig is.

Hoe plan je je reis?

Neem contact op met het ONTT via de site discovertunisia.com of het kantoor in België: tourismetunisien@skynet.be; tel: +32 2 648 30 78

Met welke organisatie kan je parachutespringen?

SKYS is op dit moment de enige organisatie in Tunesië die deze unieke ervaring aanbiedt. De activiteit hangt sterk af van het weer. Het eerste seizoen is dus afgelopen, maar SKYS heeft al een tweede seizoen aangekondigd en zal daar binnenkort meer informatie over verstrekken. Alle info vind je op facebook.com/SKYS.UNISKYAREA

Welke coronamaatregelen zijn van kracht?

Als je niet gevaccineerd bent, ben je verplicht om een negatieve PCR-test voor te leggen die niet langer dan 48 uur voor je vertrek is afgenomen. Anders kom je Tunesië niet binnen. Als je wel gevaccineerd bent, moet je bij aankomst een sneltest afnemen. Test je op dat moment positief? Dan moet je vijf dagen in quarantaine.

Wat zijn onze favorieten?

De oase van Chebika en de stad Kairouan.