Betoverend Frankrijk

Betoverend Frankrijk

Frankrijk. Veruit de populairste buitenlandse vakantiebestemming van de Belgen: ruige bergen, prachtige natuur, uitgestrekte stranden, gastronomie en cultuur. La douce France heeft alles om elk type vakantieganger te bekoren. En bovendien: vlakbij dus ideaal om er met de wagen naartoe te trekken.

Omdat Frankrijk zoveel te bieden heeft - het land is zowat negen keer groter dan België - focussen we op het uiterste zuidoosten, meer bepaald de Provence-Côte d'Azur en de Languedoc-Rousilon. Beide provincies vormen samen het Franse Middellandse zeegebied.

Goudgeel en lavendelblauw

Wie de Provence binnenrijdt, kan er niet om heen: de eindeloze lavendelvelden. De heerlijk geurende paars-blauwe bloemetjes worden al lang niet enkel meer gebruikt om zeep en parfum van de maken. Ze zijn ondertussen een vaste waarde in de Provençaalse keuken en brengen moeiteloos tal van kazen en groenten op smaak.

In het glooiende landschap van de Provence liggen ook enkele interessante steden zoals Aix-en-Provence. Dit was, zoals de naam doet vermoeden, de voormalige hoofdstad van de regio en werd ruim honderd jaar voor Christus gesticht door de Romeinen. Tal van archeologische overblijfselen herinneren aan die tijd.

Ook Avignon is meer dan een bezoekje waard. In dit ‘Babylon aan de Rhône' staat het indrukwekkende Palais des Papes (hier leefde de Paus in de 14e eeuw in ballingschap). Daarnaast is de ‘Pont d'Avignon' - die van het bekende liedje – een absolute must. In juli bloeit de stad helemaal open tijdens het beroemde theaterfestival.

Na de nodige dosis cultuur en animatie is het tijd voor ontspanning en wat glitter en glamour aan de stranden van de Côte d'Azur. Namen als Nice, Cannes, St. Tropez en vooral Monaco blijven tot de verbeelding spreken.

Flamingo's, paarden en zout

Rij je langs de kust richting Spanje, dan kom je terecht in de Languedoc-Rousilon. Langs de 200 kilometer lange kustlijn liggen havensteden als Montpellier en Cap d'Agde. Het meest bekend in de regio is wellicht de Camargue; een uitgestrekt moerasgebied waar je de typische wilde paarden en de tienduizenden flamingo's vindt. Daarnaast is de streek ook bekend om de wijnbouw en zoutwinning.

Meer landinwaarts vind je de Dordogne met onder andere de stad Bergerac en de wereldberoemde rotsschilderingen van de Grot van Lascaux.

Aan culinaire inspiratie geen gebrek in de Languedoc-Rousillon. Vooral liefhebbers van zeevruchten komen hier aan hun trekken. Drink daarbij een heerlijk glaasje wijn uit de streek en neem een bordje kaas als dessert en je vakantie in Frankrijk kan niet meer stuk!

«Hoe avontuurlijker, hoe liever!»

Een auto die bij het landschap past. Dat is voor Filip De Backer de ultieme reiservaring. «Zo cruiseden we eens in een Bentley door de Engelse Cotswolds, een zeer welgestelde streek. Het was heerlijk om in die deftige Britse luxewagen door dat prachtige landschap te paraderen. Maar luxe is geen voorwaarde. Toen ik de kans kreeg om met een vriend in zijn MG Cabrio van 1980 naar het uiterste zuiden van Italië te reizen, heb ik geen moment getwijfeld. We propten onszelf en heel weinig bagage in die kleine oldtimer en vertrokken richting Calabrië. Het werd een helse tocht, geteisterd door wind en regen, maar wat een onvergetelijke ervaring! Mijn droom? Graag zou ik ooit eens een paar maanden door de States trekken in een echte Amerikaanse bak.»