Betaalbare feestdagen? Vijf tips om je rekening niet hard te laten afzien tijdens de feesten

Betaalbare feestdagen? Vijf tips om je rekening niet hard te laten afzien tijdens de feesten
Foto Unsplash

Geld besparen op outfits

Tijdens de feestdagen wil iedereen er tip top in orde uitzien. Velen denken dat ze dan een nieuwe outfit moeten kopen, maar dat hoeft niet per se. Misschien kan je een of twee kledingstukken van vorig jaar gebruiken en nog een stuk nieuw kopen. Hierdoor bespaar je al snel enkele euro’s en recupereer je je eigen kledij. Als je je outfit gaat kopen, kies dan ook kledingstukken die je ook in het dagdagelijkse leven zal gebruiken. Vaak doen we onze outfit enkel tijdens de feestdagen aan en verdwijnt die daarna in de kast omdat het te chique is om het elke dag te dragen. Vermijd dit en probeer te zoeken naar kleren die chique zijn én dagelijks te dragen te zijn.

Vergelijk de prijzen

Doe niet overhaast een aankoop. Misschien verkopen andere (online)-winkels exact hetzelfde aan enkele euro’s minder. Deze tip geldt niet enkel voor het kopen van producten of andere spulletjes. Als je tickets wil kopen voor een evenement, hou dan zeker ook de sites in de gaten die misschien last-minute tickets weggeven. Het zijn opnieuw die enkele euro’s die op het einde van de maand het grote verschil kunnen maken.

Blijf thuis bij de feesten

Neen, deze tip betekent niet dat je tijdens de feesten alleen moet thuisblijven onder een fleecedeken. Via het principe van gezellige get together kan je wél goedkoop thuis feesten. Je nodigt je vrienden of familie uit en je spreekt af dat iedereen iets meeneemt. Je zou ook met lotjes kunnen werken om te beslissen wie wat maakt. Zo is het dan ook nog (grotendeels) een verrassing wat je die avond gaat eten. Door niet op restaurant te gaan spaar je veel geld uit.

Laat niet alles om cadeaus draaien

Feestdagen, dat betekent niet alleen cadeaus krijgen. Eigenlijk draait het om het gezellig samenzijn. Als je iets wil doen tijdens de feestdagen, hoeft niet alles betalend te zijn. Zo zijn er een tal van gratis of betaalbare activiteiten te doen: een gratis kerstmarkt (als corona dit toelaat), een gezellige baknamiddag organiseren of met enkele hapjes een film kijken. Je hoeft dus niet per se veel geld uit te geven om er samen een knusse tijd van te maken.

Weet wanneer je moet stoppen met kopen

Het is zo verleidelijk om tijdens die koude winterdagen elke winkel binnen te gaan met het excuus: misschien hebben ze daar iets leuks dat ik kan kopen als cadeau. Maar probeer te weerstaan aan deze verleiding want voor dat je het weet, heb je weer tientallen euro’s minder op je bankrekening staan. Probeer daarom doelbewust naar winkels te gaan waarvan je zeker weet dat ze jouw cadeautje verkopen. En last but not least, hou je aan je budget. Als je van jezelf weet dat je snel over die grens gaat, maak dan een lijstje met welke cadeaus je wil aanschaffen. Zo zal je minder snel geneigd zijn om impulsieve aankopen te doen.