Bang voor naalden? Dankzij deze tips overwin je je prikfobie

Bang voor naalden? Dankzij deze tips overwin je je prikfobie

Haal herinneringen op

Probeer tijdens het prikken weg te kijken en denk aan iets fijns. Het is vaak het beeld van de naald die in je vel gaat dat ons bang en zenuwachtig maakt. Verzet je gedachten door leuke herinneringen op te halen of door aan een plaats te denken waar je heel graag zou willen zijn. Zo heb je minder besef van wat er aan het gebeuren is.

Ontspan door middel van ademhalingstechnieken

Onstpan je zowel voor als tijdens je prik door middel van ademhalingstechnieken. Probeer je te concentreren op je buikademhaling. Adem een paar keer rustig in en uit via je buik. Je kan ook altijd een hand op je buik leggen om het makkelijker te maken.

Luister naar muziek

Vraag of je tijdens je prikje naar muziek mag luisteren. Steek je oortjes in of zet een koptelefoon op je hoofd en speel je favoriete muziek af. Je focus zal dan liggen op de muziek, en niet op het prikje.

Beloon jezelf na je prik

Geef jezelf een beloning na de prik. Trakteer jezelf op een lekker drankje of ga eens goed shoppen. Jezelf belonen geeft je meer voldoening en je voelt je trots op omdat het je gelukt is. Ook kan je tijdens de vaccinatie al denken aan het leuke vooruitzicht, en zo verzet je je gedachten ook weer een beetje.

Praat erover

Wees zeker niet beschaamd om erover te praten. Bespreek het met iemand die je vertrouwt. Dat kan een familielid, vriend of vriendin zijn. Leg je angst ook uit tegen diegene die je moet vaccineren, zo kan die er ook rekening mee houden. Heb je toch het gevoel dat dat niet helemaal helpt? Dan kan je ook altijd een psycholoog inschakelen die samen met jouw naar een oplossing voor je angst zoekt.