Allereerste emoticons :-) en :-( staan te koop

Allereerste emoticons :-) en :-( staan te koop
Foto Twitter / @HeritageAuction

Een dubbelpunt, een liggend streepje en een open of gesloten haakje. Meer had Scott Fahlman, professor computerwetenschappen aan de Carnegie Mellon University, niet nodig om in 1982 de allereerste emoticons te bedenken. De smiley :-) duidde een grap aan en :-( stond voor ‘ik ben serieus’. Ondertussen bestaan er ontelbare andere emoji’s waardoor de betekenis wat veranderd is en de originelen ook minder vaak worden gebruikt.

NFT

De bedenker veilt nu het originele, digitale bericht waarin hij de gezichtjes voor het eerst gebruikte. De hoogste bieder wordt binnenkort officiële eigenaar van dat bericht en krijgt een non-fungible token (NFT) als bewijs. Dat is een digitaal, niet-inwisselbaar en onvervangbaar eigendomscertificaat. Veilinghuis Heritage Auctions in de Verenigde Staten meldt bovendien dat de emoticons worden verkocht samen met twee essays van de bedenker. In een van die essays schrijft Fahlman dat de emoticons «de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal» zijn.

Via een online veiling kan je nog tot 23 september een bod uitbrengen. Voor een appel en een ei zal je de simpele emoticons niet kunnen kopen, want het startbod was 1.000 dollar en de biedingen lopen al flink op.