2016 op je bord

2016 op je bord

Adieu boerenkoolchips! In 2016 staan vooral nieuwe, gedroogde groenten op het menu. 100% green!

 

Producten in gedroogde, gezouten of chipsvorm

Dé nieuwe gedroogde groenten van 2016 zijn broccoli en spruitjes. Maar dit jaar staan ook zalm- en pastinaakchips, gepekelde runderborst en gedroogde kip in de spotlights.

Wijn in een blikje

De jonge generatie consumenten spoort wijnbouwers aan hun imago wat af te stoffen.

Met wijn in een blikje bijvoorbeeld. Een draagbaar, makkelijk te drinken en te koelen alternatief in een compact formaat.

 

Probiotica

Gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica blijven oprukken in 2016, dankzij het groeiende succes van gerechten zoals het Koreaanse kimchi. Ook niet-zuiveldrankjes met probiotica zijn dit jaar in.

Duurzamer

In de strijd tegen voedselverspilling zetten slagers hun klanten meer en meer aan om minder populaire stukjes vlees te kopen. Consumenten kiezen bovendien vaker voor duurzamere visvangst, met paiche uit Peru of wilde meerval.

Vegan

Ducasse, Robuchon, Gordon Ramsay… Grote chefs zetten steeds vaker veggie en vegan gerechten op hun kaart. Een 100% groene trend die weleens zou kunnen doorbreken in 2016.

Açaibes

In 2015 vond de açaibes haar weg van het Amazonewoud naar ons bord.

Dit jaar verovert dit superfood resoluut onze smoothies met zijn vitamines A, C en E, en zijn vele antioxidanten.

 

 

Bruffin

Wat krijg je als je een brioche mixt met een muffin? Een bruffin, recht uit de States! Deze zoete of hartige hap wordt een geduchte concurrent voor de traditionele sandwich.

Afrikaanse specerijen

De culinaire schijnwerpers zijn dit jaar ook gericht op Afrikaanse specerijen.

Fijnproevers kunnen volop de smaken van Ethiopië en Marokko (her)ontdekken: berbere, harissa, dukkah, ras el hanout, tsire…

 

 

Pierre Jacobs