Zo leg je je eigen herfstkruidentuintje aan

Zo leg je je eigen herfstkruidentuintje aan
Foto Bosch

Geef toe: het is een heuse opgave om de kruidenplantjes uit de supermarkt lang in leven te houden. Dat ligt niet aan jou. Vaak zijn de kruiden in de winkel het resultaat van vele kleine plantjes die samen in een potje gewurmd zijn, waardoor ze razendsnel voeding en ruimte te kort hebben en binnen de week het loodje leggen. Goed voor het milieu zijn ze evenmin, denk maar aan de tol van het transport, de bewaring in de koelkast en het overtollige plastic van de verpakking.

De magie van eigen kweek

Maar het milieu is lang niet de enige drijfveer om je aan tuinieren te wagen. Het brengt ons ook dichter bij de natuur. Sinds de komst van de hypermarkt zijn we vervreemd geraakt van de producten die we consumeren. Koken met kruiden die je zelf gemaakt hebt, waarin je zelf energie gestoken hebt en waarvoor je zorg droeg, heeft iets magisch en rustgevend. Planten groeien tenslotte op hun eigen tempo. Zij doen niet mee aan ratrace waarin we allen verzeild zijn geraakt.

Reden genoeg om je eigen plantentuin aan te leggen. Je hoeft bovendien lang geen groene vingers te hebben om kruiden te kunnen kweken. Voor de beginnende tuinier zijn ze de ideale beginnersplantjes. En slimme technologie is jouw vriend, want die kan je een handje helpen om de planten het hele jaar door in leven te houden.

Het hele jaar door kruiden

Zo bracht Bosch bijvoorbeeld de SmartGrow op de markt. Met een SmartGrow-binnentuin kan je op een eenvoudige manier heerlijke kruiden kweken, overal in huis. Het enige dat je nodig hebt, zijn plantencapsules en water. Het toestel zorgt voor de perfecte lichtomstandigheden, voedingsstoffen en watertoevoer. Dankzij een geavanceerd hydrosysteem heeft je kruidenplant optimale groeiomstandigheden het hele jaar door. Het enige wat jij moet doen, is oogsten en genieten. Bovendien ziet de SmartGrow er elegant uit, waardoor het een extra gezellige herfsttouch geeft aan je interieur.

Het hoeft trouwens niet te stoppen bij kruiden. Heb je de smaak volledig te pakken? Dan kun je met de SmartGrow ook eetbare bloemen, fruit en microgroentes kweken via de capsules. Zo verrijk je misschien binnenkort al je gerechten met zelfgekweekte specerijen.