VN-lidstaten bereiken historisch akkoord over bescherming van volle zee

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben, na jarenlang onderhandelen, eindelijk een akkoord te pakken over een internationale overeenkomst ter bescherming van de volle zee. Ze raakten het na een marathonzitting van bijna 40 uur eens over een tekst.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Het schip heeft de wal bereikt», kondigde de voorzitter van de conferentie, Rena Lee, zaterdagavond om 21.30 uur plaatselijke tijd op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York aan onder luid applaus.

Procedures

Het hoofddoel van de conferentie was ervoor te zorgen dat in de toekomst minstens 30 procent van de wereldzeeën als beschermd gebied wordt aangeduid. Ook moeten er procedures komen om economische projecten, expedities en andere activiteiten in de oceanen te controleren op hun milieuvriendelijkheid. Tot slot moet het High Seas-akkoord de biodiversiteit op volle zee onder een internationaal bindende bescherming plaatsen.

Twee derde van de oceanen liggen buiten de exclusieve economische zones van landen en behoren tot de volle zee. Het zijn grotendeels gebieden die buiten de nationale rechtsmacht vallen. Hoewel een goede gezondheid van de mariene ecosystemen van cruciaal belang is, onder meer tegen de opwarming van de aarde, wordt momenteel slechts 1 procent beschermd.

40 miljard euro

Tijdens de besprekingen over de definitieve tekst van het akkoord in New York heeft de Europese Unie 40 miljard euro toegezegd als bijdrage voor de verdere afhandeling en implementatie van de overeenkomst.

Eerder deze week kondigde de EU tijdens de Our Ocean-conferentie in Panama al aan 860 miljoen dollar (ruim 800 miljoen euro) te steken in onderzoek, toezicht en behoud van oceanen in 2023. Volgens Panama is tijdens die bijeenkomst in totaal 19 miljard dollar (bijna 18 miljoen euro) toegezegd voor oceaanbehoud, waarvan 6 miljard door de VS.

Uiteenlopende standpunten

Over een internationaal bindend akkoord ter bescherming van de volle zee wordt al vijftien jaar gesproken, maar de verschillende landen hadden sterk uiteenlopende standpunten en belangen. Eén van de twistpunten was bijvoorbeeld de verdeling van mogelijke winsten uit de exploitatie van genetisch hulpbronnen in zee. Sinds 2018 werden er al verschillende onderhandelingsrondes georganiseerd. In augustus vorig jaar eindigde een eerdere conferentie in New York na twee weken nog zonder resultaat.