BEWEZEN. Vrouwen voeren oorlog via roddels

BEWEZEN. Vrouwen voeren oorlog via roddels

De Amerikaanse hoofdonderzoekster en doctoraal studente Tara Reynolds deed in totaal vijf verschillende studies om meer te weten te komen over het roddelgedrag van vrouwen. Daaruit blijkt dat vrouwen die zich bedreigd voelen door een liefdesrivale, dezelfde roddeltechnieken gebruiken als tienermeisjes. Ze doen er alles aan om de reputatie van de 'andere vrouw' te beschadigen. Zo willen ze zelf meer kans maken op liefde.

Perceptie veranderen

"Die aanpak heeft wel gevolgen, want de reputatie van een vrouw geeft haar toegang tot liefdespartners, vriendschappen en professionele contacten die haar vooruit kunnen helpen", zegt Reynolds tegen de Britse krant Daily Mail. "De negatieve informatie die vrouwen over hun rivalen verspreiden, kan ervoor zorgen dat het algemene beeld dat anderen van de slachtoffers hebben serieus verandert."

"Mensen baseren hun beeld van iemand immers vooral op negatieve informatie. Ze vinden dat die belangrijker is om een juist idee te hebben van de persoonlijkheid van de andere. Positieve feiten worden gezien als details."

Roddelen over vriendinnen

Zowel bij directe als bij indirecte concurrentie halen vrouwen de sappigste roddels boven. Een directe bedreiging is bijvoorbeeld een vrouw die verliefd is op dezelfde man, of die met hun vriendje wil gaan lopen. Vrouwen kunnen zich ook (op een indirecte manier) bedreigd voelen door een andere knappe vrouw of een vrouw die zich uitdagend kleedt. Ook concurrerende collega's kunnen elkaar schade berokkenen met roddels en pesterijen.

Roddels tegengaan door met zo veel mogelijk vrouwen bevriend te worden, is trouwens geen goed idee. Want volgens de studie kunnen zelfs vriendinnen je onbewust als een bedreiging zien en over je beginnen roddelen.