Metro test de Mini Super Nintendo

Metro test de Mini Super Nintendo

In het voorjaar van 1992 begon de Super Nintendo – Super NES voor de vrienden – aan zijn veroveringstocht van de Europese huiskamers. Prijskaartje in België: 8.000 frank. Wie er 25 jaar geleden eentje had, denkt er vast en zeker nog met een glimlach aan terug. De Super Nintendo drukte zijn stempel op een hele generatie spelers. Met zijn 16 bit-processor pakte hij uit met veel mooiere en kleurrijkere graphics dan de NES. Het is op deze console dat Mario Kart geboren werd en dat Yoshi en Star Fox hun eerste stapjes zetten.

Mythische console

Met zowat 50 miljoen verkochte exemplaren was de Super Nintendo een wereldwijde hit, die zijn belangrijkste concurrent, de Mega Drive, van de kaart veegde. Een kwarteeuw later beleeft de Super NES nu een tweede jeugd. En daarvoor moet je niet gaan rondsnuffelen op zolder, prutsen met een scartaansluiting op je flatscreen-tv of oude spelcassettes letterlijk nieuw leven inblazen. Nintendo heeft de mythische console gewoon verkleind. Met respect voor het originele design, compatibel met HDMI-technologie én voorgeladen met 21 games. Zelfs de controller ziet er net hetzelfde uit.

Voor deze nieuwe telg in de Nintendo Classic Mini-collectie verbeterde de Japanse constructeur het grootste minpunt van de NES Mini: de veel te korte kabel van de controller. Je moet met andere woorden niet meer vlak voor je tv gaan zitten om te kunnen spelen. Bovendien zitten er deze keer meteen twee in de doos. Perfect voor een potje Super Mario Kart of Street Fighter II Turbo met je maten. Alleen jammer dat er geen USB-adapter meegeleverd wordt.

Spelen is nog altijd even simpel en efficiënt. Je kiest je game uit een hoofdmenu en klaar! Ook deze keer kan je trouwens kiezen voor een 4:3 modus op maat van de huidige tv-schermen, of voor een ‘retrofilter' die het effect van de gouwe ouwe kijkbuis imiteert. Tot slot creëerde Nintendo ook een paar kaders die je rond de games kan zetten. Leuk!

21 geïnstalleerde titels

Uit een catalogus van meer dan 500 Europese titels koos Nintendo er uiteindelijk 21 (je kan er geen extra downloaden). Onmogelijk om alle fans te plezieren natuurlijk, maar de meeste nostalgici worden op hun wenken bediend met klassiekers als Super Mario World, Donkey Kong Country, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Final Fantasy III, Super Metroid, Super Mario Kart en Starfox. Nintendo trakteert je zelfs op een bonusgame die nooit gereleaset werd: Starfox 2. Maar daarvoor moet je wel eerst het eerste level van Starfox uitspelen.

De Mini Super Nintendo is verkrijgbaar vanaf 29 september (richtprijs: 75 euro). Maar nu al is hij zowat overal uitverkocht. Good luck, als je hem nog niet gereserveerd hebt…

(tw)