Vervaldatum voorbij? Bij deze etenswaren is dat geen probleem

Vervaldatum voorbij? Bij deze etenswaren is dat geen probleem

Pasta en rijst

Pasta en rijst behoren beide tot de categorie ‘droge voeding’ en blijven daardoor na de vervaldatum nog lang goed. Zeker als je de verpakking nog niet hebt opengedaan en als je het bewaart in een goed opgesloten potje. Kijk wel altijd voor gebruik even na of er toch geen meelwormpjes inzitten, want dan zijn de voedingsproducten namelijk wel vervallen.

Chocolade

Je zou het niet meteen verwachten, maar chocolade is ook nog wel een tijdje na de vervaldag eetbaar. Er kan wel een wit laagje opkomen, wat de smaak niet ten goede komt. Je zal er niet ziek worden, maar je moet wel zelf beslissen of je de chocoladereep nog wil opeten of niet.

Eieren

Eieren blijven in sommige gevallen nog tot drie weken na de vervaldatum goed, maar je neemt liever wel geen risico. Om te checken of een ei al dan niet slecht is, bestaat er gelukkig wel een handig trucje: je kan het in een glas met water leggen. Blijft het drijven, dan is het niet meer goed. En geloof ons: de geur van een rot ei wil je echt niet ruiken.

Sauzen als mayonaise en ketchup

Sauzen als mayonaise en ketchup kan je tot drie maanden na de vervaldag gebruiken. Ruik er voor de zekerheid toch nog eens voor je er begint van te eten, om te checken of het al dan niet een raar geurtje heeft. Anders kan je gewoon naar hartenlust saus op je eten blijven doen.

Tomaten

Tomaten zijn nog tot twee weken na de vervaldatum te eten. Hoe langer een tomaat kan rijpen, hoe meer smaak die krijgt. Zelfs als ze verrimpeld zijn, kan je ze nog gebruiken. Zolang er geen schimmel opzit, kan je er van smullen.

Chips

Door het hoge zoutgehalte dat in chips zit, blijft de snack na de vervaldag nog even goed. Als de zak al open is, kan het wel zijn dat ze minder krokant worden. Hou je niet van platte chips? Neem dan bijvoorbeeld kleinere zakjes.

Yoghurt

Yoghurt kan tot twee weken na de vervaldatum bewaard worden. Yoghurt is een melkproduct en die ondergaan tijdens de productie een fermenteringsproces, een natuurlijke bewaringsmethode. Hierdoor blijft yoghurt langer dan de vervaldag goed. Als je kleine, zwarte vlekjes begint te zien, dan eet je het best niet meer op.