MOVIES. Zes geheimen over Oscarwinnares Helen Mirren

MOVIES. Zes geheimen over Oscarwinnares Helen Mirren

1. Ze heet niet echt Mirren

Helen Lydia Mironoff werd in 1945 geboren in Londen, als kind van een Engelse moeder en een Russische vader. Haar opa langs vaderszijde was een kolonel in het Russische leger. In 1917 was hij als diplomaat in Engeland om te onderhandelen over een wapendeal, op het moment dat de Russische Revolutie uitbrak. Hij is er dan maar gebleven en verdiende de kost als taxichauffeur. Zijn zoon, de vader van Helen, veranderde in de jaren '50 hun familienaam in Mirren.

2. Ze is de enige actrice die de twee Queens Elizabeth speelde

‘Gosford Park', ‘The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover', ‘Woman in Gold'… We gaan niet haar hele filmografie oplijsten, want dan zijn we een week bezig. Maar een van haar bekendste rollen is natuurlijk die van koningin Elizabeth II in ‘The Queen' van Stephen Frears uit 2006. Die film gaat over de stormachtige periode in Buckingham Palace net na de dood van Lady Di. Helen Mirren won een Oscar voor die rol. Een jaar voordien speelde ze ook al Elizabeth I in een tv-serie. Daarmee is ze de enige actrice die de twee Queens vertolkt heeft op het scherm.

3. Ze heeft nog altijd ruzie met de seksistische journalist van de BBC

Zoek maar eens ‘Helen Mirren interview' op Google. Het eerste resultaat (en meestal de tien volgende) is een archiefvideo van de BBC uit 1975, die vorig jaar opdook en viraal ging omwille van zijn flagrant seksistische toon. Een jonge Helen Mirren wordt geïnterviewd door journalist Michael Parkinson, die doodserieus vraagt of haar ‘imposante' borsten geen obstakel zijn voor een carrière als ‘serieuze' actrice. “Dat was een van mijn eerste interviews, ik was doodsbang! Maar ik heb het er goed vanaf gebracht. Ik was jong en onervaren, en hij een seksistische lul. Al blijft hij dat tot op de dag van vandaag ontkennen”, zei ze vorig jaar aan de Telegraph.

4. Ze heeft gedatet met Liam Neeson

De actrice was vorige maand te gast in de Britse talkshow ‘The Graham Norton Show'. Ze zat er samen met Liam Neeson op de canapé, die kwam praten over zijn nieuwe film ‘The Commuter'. De twee haalden maar al te graag herinneringen op aan de periode dat ze een koppel waren… bijna 40 jaar geleden. In 1980 was Mirren al een bekende actrice. De zeven jaar jongere Neeson zette net zijn eerste stappen in de cinema. Ze ontmoetten elkaar op de set van ‘Excalibur'. “We zijn vier jaar samen geweest, het was serieus!”, zei ze.

5. Ze kan rappen

Nog een anekdote vanop tv, maar dan minder romantisch: Vorige week was Helen Mirren te gast bij talkshowhost James Corden. In de rubriek ‘Drop The Mic' daagt die zijn gasten uit voor een rap battle. Demi Lovato, Shania Twain en Halle Berry gingen Mirren al voor… "I've played the Queen / But also warriors and witches / Crime lords and wizards, bosses and bitches / Detectives and whores / From Altman to Shakespeare / The only role you ever played is 'Guy Who Begged to Be Here'…” Respect, Helen!

6. Haar man heeft ook een Oscar

Toen ze jong was, zweerde ze dat ze nooit zou trouwen. Maar in 1997 veranderde ze van gedachte en stapte ze in het huwelijksbootje met regisseur Taylor Hackford, met wie ze nog altijd samen is. De regisseur van ‘An Officer and a Gentleman' met Richard Gere en van ‘Ray', de biopic over Ray Charles, won in 1978 een Oscar voor beste kortfilm. Zouden hun beeldjes naast elkaar op de schouw staan?

Elli Mastorou