MOVIES. Chris Hemsworth speelt hoofdrol in het oorlogsdrama ‘12 Strong'

MOVIES. Chris Hemsworth speelt hoofdrol in het oorlogsdrama ‘12 Strong'

Je vrouw Elsa Pataky (Spaanse actrice, bekend van de laatste drie ‘Fast & Furious'-films) speelt in ‘12 Strong' de rol van je vrouw. Hoe was dat?

"Een makkie want we hadden zeven jaar gerepeteerd. (lacht) Weet je dat het niet de eerste keer was dat we hebben gekust op een filmset? In de eerste ‘Thor'-film speelde Elsa de stand in van Natalie Portman. Wat trouwens ook fijn was aan samen in een film zitten: de opnamedagen die we samen hadden voelden als een soort korte vakantie want opa en oma waren thuis met de kinderen."

Er zit een zinnetje in een scène die jullie samen spelen waarin het meisje dat je dochter speelt zegt dat je Spaans moet leren. Zelf bedacht?

"Ha, ja! Dat zinnetje wordt in ons echte leven, bij ons thuis dus, héél vaak uitgesproken."

Denk je dat jij als niet-Amerikaan deze rol op een andere manier invult dan een Amerikaanse acteur gedaan zou hebben?

"Misschien. Als Australiër heb ik 9/11 natuurlijk op een andere manier beleefd dan de gemiddelde Amerikaan. Niet beter of slechter, gewoon anders."

Wat weet je nog van die dag?

"Ik kan me hem nog goed herinneren. Ik was thuis en mijn ouders keken naar de extra nieuwsuitzendingen op televisie. We waren in shock, maar wisten niet of het een aanslag was of een ongeluk. Toen ik op weg was naar school vloog het tweede toestel in de toren die nog overeind stond. Iedereen was in de war, een soort mix van angst en spanning. Met z'n allen gingen we in de schoolbibliotheek zitten om het op tv te volgen."

Wat is het belangrijkste dat je hebt gedaan ter voorbereiding op deze rol?

"Praten met soldaten en leden van speciale eenheden die in Afghanistan hebben gediend. Dat moest, want wij spelen échte mensen en als je niet weet hoe die handelen in bepaalde situaties en welke emoties daarbij komen kijken, dan sla je de plank volledig mis. Ze gaven ons ook veel informatie over de missie en wat voor types die soldaten waren. Iets wat ik voor de invulling van mijn rol graag wilde weten was hoe de relatie was tussen mijn personage en de Afghanen waar hij mee te maken kreeg."

Voor je rollen in de Thor-films moet je telkens heel sterk en gespierd voor de dag komen, voor deze rol moest je paardrijden. Was dat moeilijk?

"Paardrijden op zich was niet het moeilijkste, op een rijdend paard zitten met dertig kilo aan wapens, dát is lastig. Probeer dan je evenwicht maar eens te bewaren. Een paard vindt het ook helemaal niet fijn om dertig kilo extra te moeten dragen. Gelukkig was de mijne kalm."

Je bent inmiddels een van de bekendste mensen ter wereld. Hoe ga je om met die beroemdheid?

"Veel acteurs zijn nogal vol van zichzelf, maar die hebben niemand in hun omgeving die ze tot de orde roept. Mijn vader en moeder hebben mij geleerd normaal te doen. En ik heb een paar echte vrienden die me keihard terug op de grond zetten mocht ik gaan zweven. Wat ook helpt: ik woon ver Hollywood en ga om met mensen met verschillende achtergronden en beroepen. Zo hoef ik tenminste niet de hele dag over film te praten."

MWN / R. Gamazo