Tomorrowland: het circus van de zintuigen

Tomorrowland: het circus van de zintuigen

Voor zij die nog nooit de grens van Tomorrowland zijn overgestoken, weet dit: het festival valt met niets te vergelijken deze zomer. De tijdelijke dansnatie die elk jaar de gemeente Boom inpalmt, is niet zomaar een aaneenschakeling van dj's op kleurrijke podia. Het is een aanval op de zintuigen, een tsunami van indrukken, een uitputtende citytrip voor de oren en ogen.

Geef je ogen de kost

Elk jaar vervelt de muziekkolonie in een ander thema. Deze keer werden bezoekers getrakteerd op ‘Amicorum Spectaculum', een circusvoorstelling uit de oude doos die een steroïdenkuur had ondergaan. De Schorre werd opgedeeld in verschillende droomwerelden, van een waterparadijs tot een circusring en een feeëriek technobos. Plaatsen die telkens opgefleurd werden door bijpassende acrobaten, vuurspuwers of ceremoniemeesters.

Belga / K. Blanckaert

Die thema's zijn uiteraard geen nieuwe uitvinding, maar Tomorrowland blinkt uit in de doorgedreven uitwerking ervan. De organisatie laat geen kans onbenut om de bezoekers het idee te geven dat ze zich op een onaardse plek bevinden. Alle podia, eetkramen, naambordjes, wegwijzers of lantaarnpalen kregen een circusjasje. Overal waar er meer dan vier bomen bij elkaar stonden, werden ze versierd met kleurrijke lichtjes. En net wanneer je denkt dat je heel het terrein wel gezien hebt, kruipen twee dansers op tien meter hoge stokken op het hoofdpodium om daar het beste van hun buigzame lijven te tonen. Als het kon, had er tussen elk grassprietje een mini-trapeze gehangen.

Trillende trommelvliezen

Er valt niet te ontsnappen aan de wereld die je bent binnengestapt en daar maakt ook de muziek deel van uit. Uit elk klein hoekje, elk kraam en elke tent weerklinken er bassen, hihats en catchy deuntjes. Tomorrowland is het dreunende mekka voor fans van elektronische muziek, met schrijnen toegewijd aan EDM, techno, house, hardstyle en nog ontelbaar veel andere tussengenres.

Het is praktisch onmogelijk om tussen al die dj's de beste te gaan uitkiezen. Op het festival kan je een set niet loskoppelen van de omgeving waarin ze gedraaid wordt. Er waren wel enkele combinaties van muziek en decor die voor memorabele momenten zorgden, zoals de melodische stijl van Kollektiv Turmstrasse op de zonovergoten Garden of Madness, de kurkdroge techno van Solomun in het magische bos The Core en het fonteinspektakel van The Organ of Harmony dat een mensenmassa ontving voor Oscar and The Wolf.

Maar wat het langst blijft hangen nadat de laatste beat uitgestorven is boven Boom, is de overweldigende indruk van het hele gebeuren. Het succes van een editie hangt voor Tomorrowland niet af van geslaagde optredens of het uitblijven van regenwolken. Het is een festival dat een eigen ervaring creërt door hun concept tot in de kleinste details uit te voeren. Je keert terug naar de echte wereld met een overdosis aan indrukken en impulsen die de madness nog enkele dagen door je lijf jagen, of je dat nu wilt of niet.

Xavier Vuylsteke de Laps