Scylla: "Schrijven is en blijft mijn prioriteit"

Scylla: "Schrijven is en blijft mijn prioriteit"

Met ‘SCY' (2008) zette je al de toon: de teksten staan centraal.

"Ik heb verschillende facetten, maar schrijven blijft mijn prioriteit. Of het nu luchtige, humoristische of ernstige teksten zijn, ik hou van reflectie en uitwisselingen, het zoeken naar betekenis, … van het leven of van het maken van muziek. Ik denk dat ik zo mentaal gezond kan blijven (lacht). We moeten stoppen met reflectie gelijk te stellen aan iets vervelends."

Welke boodschap moeten we onthouden uit dit album met spirituele toets?

"Het is jammer en simplistisch om een persoon te definiëren door zich te beperken tot zijn gezicht en naam, terwijl een persoonlijkheid overloopt van andere facetten. Ik probeer dus te benoemen wat geen naam heeft, geen leeftijd, geen grenzen, … Alles wat verdergaat dan dat ‘masker van huid dat onze spirituele kant verbergt', het masker dat we elke dag gebruiken, de personages die we spelen. Ik beweer niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik open deurtjes hier en daar."

Je opent ook deuren naar je eigen leven, dat soms pijnlijk was.

"Op persoonlijk vlak had ik me nog nooit echt blootgegeven, tot nu. Het nummer ‘Douleurs muettes' (stille pijn) op ‘Abysses' was niet gewoon een tirade om triestheid of empathie op te wekken. Het was eerder een oproep om ervaringen te delen met wie gelijkaardige zaken meemaakt. Er zijn dingen gebeurd… Ik ben mijn moeder verloren, dus ik denk ook na over de dood. Maar als je luistert naar het nummer ‘Vivre', merk je dat ik geen melodramatische muziek gekozen heb bij de al zware tekst. Ik wou dat nummer liever ‘Vivre' (leven) noemen dan ‘Mourir' (sterven)."

(gg)