Programmator Esperanzah!: "BCUC is mijn favoriet"

Programmator Esperanzah!: "BCUC is mijn favoriet"

Jean-Yves Laffineur: "Je stelt me een onmogelijke vraag. Ik ben al een jaar bezig met de programmatie en alle groepen of artiesten zijn eigenlijk favorieten. Maar als het dan toch echt moet…

BCUC © Jeanne Abrahams

Ik heb een enorme boon voor BCUC, een band uit Zuid-Afrika die in geen enkel vakje past. Ik heb ze op het hoofdpodium gezet omdat ik denk dat ze heel groot gaan worden met hun mix van funk, hiphop en traditionele muziek. In de pers worden ze nu al dé verrassing van 2017 genoemd. Ik heb alles uit de kast gehaald om hen hier te krijgen en ik ben dolgelukkig dat het gelukt is.

Verder komt ook Imany terug. Ik had ze al eens uitgenodigd toen ze nog niet zo bekend was en ben blij dat ze nu wil terugkomen.

Nog een bijzonder moment wordt de ontmoeting tussen Hindi Zahra en Fatoumata Diawara. Twee fantastische vrouwen die echte iconen zijn in hun land.

Wat de ontdekkingen betreft, denk ik onder meer aan Elida Almeida, een Kaapverdische zangeres die de nieuwe Césaria Evoria genoemd wordt, ook al omdat ze op hetzelfde label zit.

Op vrijdag is er ook Leyla McCalla, een Amerikaanse artieste uit Haïti met een warme stem. Ze speelt cello.

Mashrou Leila / Foto R. V.

Nog een verrassing wordt Mashrou'Leila op zaterdag. Deze Libanezen klinken pop, maar komen op voor religieuze en seksuele vrijheid in de Arabische wereld. Populair onder Arabische jongeren, maar verboden in sommige landen. Ik wou hen er absoluut bij, omdat ze perfect de spirit van ons festival belichamen."

(gg)