Metro maakte een ritje in de festivaltrein: "Drie danseressen, een draaitafel en chillzone: mijn dag kan niet meer stuk"

Metro maakte een ritje in de festivaltrein: "Drie danseressen, een draaitafel en chillzone: mijn dag kan niet meer stuk"

Wij stappen op in station Antwerpen-Centraal. In eerste instantie weten we niet meteen op welk perron we moeten wezen, maar gelukkig horen we niet lang na onze aankomst een stem via de intercom. "De Party Train richting Graspop Metal Meeting vertrekt vanaf perron 6", klinkt het. Snel haasten we ons naar het desbetreffende perron.

Twee feestwagons

Op het eerste zicht lijkt de Party Train behoorlijk hard op eender welke gewone trein: het merendeel van de wagons zijn immers bestemd voor gewone reizigers. Het party-gedeelte is van buitenaf te herkennen aan de felblauwe affiches met de zogenaamde ‘party animals' van de NMBS (zie foto). In deze twee feestwagons bevindt zich een dans- en chillzone met een draaitafel, uitbundig dansende dames en al enkele voorzichtig shakende metalheads.

Voor we instappen, grijpen we onze kans om een praatje te slaan met de DJ van dienst, DJ Carl. "Ik kijk ernaar uit", klinkt het enthousiast. Als DJ is hij al 21 jaar vaste gast op het festival, dus van zenuwen is er geen sprake. "Ik ben niet van plan om met een vaste setlist te werken, ik wil eerst zien hoe de sfeer is", verduidelijkt hij.

Een draaitafel en drie danseressen

De NMBS heeft alleszins haar beste beentje voorgezet om het maximale eruit te halen. De twee wagons zijn volledig ontruimd. Zo hebben de klassieke zetels plaatsgemaakt voor comfortabele poefjes in de chillzone. Verder is er ook een dansvloer gecreëerd en staat er een volwaardige draaitafel klaar voor DJ Carl.

"De NMBS heeft dat hier supergoed geregeld. Alles wat ik nodig heb, is aanwezig", klinkt het. "Een lichtshow was misschien nog een leuke extra geweest, maar zeker overdag ligt dat nogal moeilijk", lacht hij. Het is alleszins te hopen dat de metalheads de komende minuten niet te hard uit de bol zullen gaan, want ook stagediven lijkt veiligheidshalve geen goed plan.

Op de trein worden de reizigers voorzien van gratis drankjes. Om begrijpelijke redenen bevatten die geen alcohol, maar dat kan de pret niet drukken. Enkele minuten na vertrek zien we hoe onze medereizigers steeds losser komen. De sfeer zit er goed in, beaamt ook DJ Carl.

Primeur

"Het is de eerste keer dat ik voor een nuchter publiek draai. Normaal gezien staan er altijd wel een paar licht benevelde zielen in het publiek", legt hij uit. "Maar metalheads zijn een heel tof publiek. Zij amuseren zich altijd, met en zonder alcohol."

Wanneer we op de trein stappen, valt ons oog onmiddellijk op de drie bevallige dames die naast de draaitafel het beste van zichzelf geven. "Dat zijn de Foxy Firecrackers", verklaart DJ Carl. "Ik werk al jaren met hen samen. Zij stellen nooit teleur."

De trein vertrekt rond 12 uur, niet bepaald een tijdstip waarop de meeste mensen per se zin hebben in een feestje. Toch zit de wagon behoorlijk vol en zeker niet alleen met 19-jarige studenten. Het is een bonte mix waar geen leeftijd op te plakken valt.

Met dank aan de gezellige sfeer en het bonte gezelschap vliegt de tijd onderweg voorbij. Voor we het goed en wel beseffen staan we in Dessel, klaar om de festivalweide te veroveren.

Rufus Verswijvel en Mare Hotterbeekx

Meer info over de Party Train via detrein.be/partytrain.